Samfund

Langt færre danske piger får hpv-stik end i resten af Norden

Danske forældre tvivler på hpv-vaccine, efter at de har hørt historier om bivirkninger, viser undersøgelse.

Blandt landene i Norden er Danmark det land, hvor færrest piger får hpv-vaccinen, som skal beskytte mod den virus, der risikerer at udvikle sig til livmoderhalskræft.

Kun 17 procent af de danske piger, som er født i 2003, er færdigvaccinerede. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut fra april 2017.

Til sammenligning har 73 procent af de piger i Sverige, som også er født i 2003, fået vaccinen. Det tal er helt oppe på 84 procent i Norge.

Frygt for bivirkninger

Stort se alle de danske forældre, som er i tvivl om, hvorvidt de skal lade deres døtre vaccinere, har hørt historier om formodede bivirkninger ved vaccinen. Det drejer sig om 98 procent.

Det viser en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har lavet blandt forældre til piger mellem 10 og 13 år.

- Forældrene savner information om sygdommen og om dets bivirkninger. Det er på den baggrund, vi gerne vil gå ud og give mere information, siger Ulla Axelsen, overlæge ved Kræftens Bekæmpelse, til TV 2.

- De har sagt til os, at de er i tvivl på baggrund af tv-debatten. De savner en tydelig opbakning fra myndighederne og Kræftens Bekæmpelse, at vaccinen er et sikkert valg. Det ved vi, at den er.

Nabolande stoler på vaccinen

Sundhedsstyrelsen har lavet en lignende undersøgelse med tilsvarende resultater.

Frygten for bivirkninger ved vaccinen har ikke været fremtrædende i Sverige og Norge. Det kan være en årsag til, at man ikke har set samme nedgang i antallet af vaccinationer som i Danmark, vurderer Ulla Axelsen.

- Der har ikke været en tilsvarende debat i Norge og Sverige om hpv-vaccination, og der har ikke været sået tvivl om sikkerheden, siger hun.

Kampagne over Facebook

Sammen lancerer Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse onsdag en informationskampagne, som skal give forældre mere information om hpv og vaccinen.

De tvivlende forældre skal blandt andet nås via Facebook.

En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at fra 2009 til medio 2015 har 1589 piger indberettet bivirkninger af vaccinationen. Rapporten anslår, at 543 har alvorlige bivirkninger.

Færre bivirkninger i nabolande

Til gengæld slår en EU-rapport fast, at der ikke er sammenhæng mellem vaccinen og de trætheds- og smertesymptomer, som mange af de vaccinerede kvinder mærker.

Indberetningen af bivirkninger er markant lavere i vores nordiske nabolande. Samtidig har Danmark flere tilfælde af livmoderhalskræft.