Inden ny kampagne for HPV-vacciner advarer forsker: - Vi har vigtig info på vej

Forsker har relevante oplysninger om hpv-vaccine, der burde være en del af en ny kampagne, mener han.

Er hpv-vacciner skadelige eller ej?

Nogle mener ja, andre mener nej. I lyset af  fortællinger om teenagepiger, der mener at have oplevet alvorlige bivirkninger, er mange forældre kommet i tvivl, om deres døtre skal vaccineres. Det viser en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har lavet blandt forældre til piger mellem 10 og 13 år.

Derfor lancerer Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse onsdag en informationskampagne, der skal give forældre mere viden om hpv og vaccinen. 

Fakta om livmoderhalskræft

  • Stort set alle tilfælde af livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med HPV, der er en meget almindelig virus.
  • Hvis HPV-infektionen bliver kronisk, kan den føre til forstadier til livmoderhalskræft og livmoderhalskræft.
  • Hvert år dør omkring 100 kvinder af livmoderhalskræft.
  • 6.000 kvinder bliver årligt opereret for forstadier til livmoderhalskræft.
  • HPV-vaccinen har for piger været en del af det danske børnevaccinationsprogram siden 1. januar 2009. 

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse

- Det er afgørende, at vi får genskabt tilliden til vaccinationsprogrammet – for vi ved, at hpv-vaccinen kan forebygge livmoderhalskræft. Vi ved, at vaccinen er både effektiv og sikker, og at den er lige så sikker som andre vacciner, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Men Jesper Mehlsen, som er forskningschef af Synkopecentret på Frederiksberg Hospital, mener, at de er for hurtigt ude. 

- De italesætter ikke, at der muligvis kan være bivirkninger, siger han til TV 2.

Kræften Bekæmpelse fortæller dog, at informationsindsatsens hjemmeside gør omhyggeligt rede for bivirkningerne ved vaccinen.

- Man kan læse både om de dokumenterede bivirkninger og de formodede bivirkninger, siger Ulla Axelsen, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.

Forsker: Pigerne er reelt syge

Jesper Mehlsen er i øjeblikket i gang med at undersøge, om der er sammenhold mellem hpv-vaccinen og pigerne, der oplevede bivirkninger efter at have fået vaccinen.

Han forventer, at resultaterne først ligger klar om et par måneder.

- Vi har interessante ting på vej, som burde have været vendt i den her sag, inden kampagnen startede. Det burde man have ventet på.

En af disse ting er vaccinens holdbarhed.

- Man kan ikke påvise, at det skyldes vaccinen. Men vi kan påvise, at de er reelt syge, og at det er en mulighed, at det er vaccinen, der har skabt det, siger han.

Problematisk at så tvivl om vaccine på et løst grundlag

Kræftens Bekæmpelse undrer sig over Mehlsens melding og mener, at der må være tale om hans egen forskning, som han står ret alene med i Danmark. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der over en årrække foretaget grundig opfølgning og omfattende undersøgelser af vaccinens sikkerhed. Det har givet et solidt grundlag for udmeldingen om, at HPV-vaccinen er lige så sikker som andre vacciner.

Kræftens Bekæmpelse vil give mere viden om hpv-vaccine. Video: Jane Bruun Elkjær

0,2 procent fare for bivirkninger

Alene i 2. kvartal af 2015 modtog Sundhedsstyrelsen 308 indberetninger om formodede bivirkninger. 158 af dem blev klassificeret som alvorlige.

På samme tidspunkt stod flere og flere vaccinerede piger frem for at fortælle om deres skader. Det er derfor heller ikke overraskende, at Danmark skraber bunden, når det kommer til det samlede antal af piger i Norden, der har beskyttet sig mod den virus, der risikerer at udvikle sig til livmoderhalskræft.

Hvorfor vaccinerer man i 12-års alderen?

Vaccinen mod HPV virker kun, hvis man er vaccineret, før man bliver smittet med de typer af virus, vaccinen virker imod (HPV 16 og 18 ). Derfor skal man vaccineres så tidligt som muligt – helst inden seksuel debut. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at HPV-vaccination gives til piger i 12-års alderen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Kun 17 procent af de danske piger, som er født i 2003, er færdigvaccinerede. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut fra april 2017.

Til sammenligning har 73 procent af de piger i Sverige, som også er født i 2003, fået vaccinen. Det tal er helt oppe på 84 procent i Norge.

Selvom risikoen for at få bivirkninger er omkring 0,2 procent, efterlyser Jesper Mehlsen en dialog. Han mener, at en bedre dialog mellem Sundhedsstyrelsen og forskerne på området kan give forældre mere klarhed i sagen.

Hvis vi i stedet snakkede sammen, ville vi have en langt højere vaccinationsprocent

Jesper Mehlsen, forskningschef

- Vi står på en eller anden måde i hver vores skyttegrav og råber af hinanden i stedet for at snakke sammen. Hvis vi i stedet snakkede sammen, ville vi have en langt højere vaccinationsprocent, siger han.

- Det er det, jeg efterlyser.

Jo tidligere piger bliver vaccineret, desto bedre

En bedre dialog mellem parterne kunne ifølge Jesper Mehlsen også have givet Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelses kampagne mere dybde.

Ville det ikke være rart at vide, hvilke grupper der kunne få bivirkninger? Er der nogle piger, som ikke skal lade sig vaccinere? Skal pigerne have en bestemt alder?

Det er nogle af de spørgsmål, som Jesper Mehlsen mangler svar på. I sin forskning har han allerede svaret på en af dem.

- Vores forskning vil bevise, at man bør vaccineres så tidligt som overhovedet muligt. Hvis man ser på, hvordan vaccinen udvikler sig med hensyn til beskyttelse, beskytter den bedre, jo yngre man vaccinerer. Det kunne være en faktor, siger han og tilføjer:

- Det ville være værd at diskutere.

Kræftens Bekæmpelse understreger, at den er i diaolog med forskere på området.

-  Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse er absolut i dialog med forskerne på området, siger Ulla Axelsen, overlæge fra Kræftens Bekæmpelse.

Så mange piger får hpv-vaccine i din kommune

Grafikken viser den procentvise andel af piger født i 2003, som har taget imod tilbuddet om at deltage i hpv-vaccinationsprogrammet og modtaget første dosis af hpv-vaccinen.