Er du mors lille dreng?

Eksperter advarede om spædbarns udvikling: Her er han 20 år efter

Han blev fjernet fra sine biologiske forældre fire måneder efter fødslen. Nu vender TV 2 tilbage til Jørn, der er blevet 19 år og har store problemer.

Det er knap 20 år siden, at den lille dreng Jørn Toft Jensen blev født en sommerdag. Han fik dengang en kaotisk start på livet. En start, som hele Danmark blev vidne til i dokumentaren 'Er du mors lille dreng? Historien om Jørn'.

Mange danskere husker nok stadig billederne af den lille dreng, der langsomt trak sig ind i sig selv, mens forældrene ikke magtede at tage sig af ham. Efter fire måneder blev Jørn derfor anbragt hos en plejefamilie, men allerede her havde han taget skade.

20 år efter er TV 2 Dokumentars Lars Høj vendt tilbage til Jørn og hans plejefamilie. Jørns biologiske mor Anni har henvendt sig, fordi Jørn er kommet ud i store problemer.

- Hun er bekymret for sin dreng, fordi han lever på gaden, er blevet uvenner med plejefamilien og kæmper med misbrug og kriminalitet. Da jeg møder Jørn, er han ret langt ude, men er også en skræmt dreng, som mangler hjælp, fortæller Lars Høj, der står bag dokumentarerne om Jørn.

Ryger og sælger hash

Historien om Jørn skabte voldsom debat om tidlig tvangsfjernelse af børn tilbage i 1998, hvor det første program blev sendt.

Dengang lød flere eksperters bekymring, at Jørn ville tage varig skade, fordi der gik flere måneder, før kommunen greb ind og anbragte ham i en plejefamilie.

ER DU MORS LILLE DRENG?

TV 2 har over tre dokumentarer fulgt Jørns turbulente start på livet. Første gang i 1998, hvor historien skabte stor debat om tvangsfjernelse.

1998: Vi følger Jørn og hans forældre, Anni og Bjarne, der ikke magter at tage sig af deres dreng. Jørn er i fare for at tage varig skade, og kommunen skal afgøre, om han skal fjernes.

2008: 10 år senere bor Jørn hos sine plejeforældre, Lilli og Uffe. Her har det vist sig, at han lider af svær autisme og ADHD og har sociale vanskeligheder.

2017: Jørn er blevet 19 år og skal flytte hjemmefra, men han har udviklet et stort misbrug og er endt i kriminalitet.

Nu er Jørn blevet myndig, og hans plejeforældre, Lilli og Uffe, kan derfor ikke længere bestemme over Jørn, som på grund autisme er meget impuls- og behovsstyret.

I den nye dokumentar ser man derfor, at han i perioder lever på gaden i Aarhus, hvor han udvikler et hashmisbrug, kommer ind i nogle uheldige miljøer og bliver afpresset af pushere.

- Det har for os givet mening at være med i en dokumentar igen, fordi det ikke kun er en historie om, hvordan det går Jørn. Vi vil gerne sætte fokus på håndteringen af overgangen fra barn til voksen, når man er handicappet eller anbragt barn, fordi man håndterer den overgang dybt problematisk, siger Lilli Bach, der er Jørns plejemor.

Historien om lille Jørn

For at forstå hele historien om Jørn Toft Jensen skal man tilbage til før, den lille dreng blev født i 1997.

Her blev det nemlig besluttet, at han sammen med sine biologiske forældre, Anni og Bjarne, skulle på en familieinstitution, hvor fagpersonale kunne holde øje med, om de kunne tage vare på Jørn.

Hurtigt viste det sig, at forældreparret havde svært ved at give Jørn den opmærksomhed og kontakt, som et spædbarn har brug for. De kunne blandt andet ikke få øjenkontakt til deres søn. Som tiden gik, blev problemerne ikke mindre. 

Hvis børn ikke får kontakt til voksne i deres første levetid, kan de blive invalideret for livet. Video: Camilla Carlson

Efter fire måneder blev Jørn derfor anbragt hos en plejefamilie på en gård lidt uden for Aarhus. Men det var alt for sent, mente mange fageksperter i 1998, da dokumentaren blev sendt.

Debatten førte derfor til, at loven om tvangsfjernelse blev strammet, så udsatte børn fik krav på en tidlig og rigtig indsats.

Plejemor: Det er urimeligt

Siden første dokumentar har Jørn boet på gården hos Lilli og Uffe. Her har det vist sig, at han lider af svær autisme og ADHD, og at den svære start på livet har haft konsekvenser, så han har udviklet sociale vanskeligheder.

I starten af den nye dokumentar bor Jørn stadig hos sine plejeforældre, men det går ikke gnidningsfrit. Jørn vil gerne ryge hash, men Lilli og Uffe vil ikke have stoffer i deres hjem, så Jørn begynder at søge til Aarhus.

Som månederne går, stiger forbruget af hash, og Jørn begynder selv at sælge det. Især da han flytter for sig selv, eskalerer det hele, og derfra bliver problemerne kun værre.

- Da han flytter hjemmefra, går det fra nul til hundrede, fordi der ikke er nogen, der har en relation til ham. Jørn ved i bund og grund godt, hvad der er rigtigt og forkert, men hvis der ikke er nogen, der er tæt på ham, så kører det af sporet, siger Lars Høj. 

Netop det har plejemoren Lilli Bach oplevet på nærmeste hold.

- Vi vidste jo godt, at det foregik, men det har været meget stærkt at se billederne fra dokumentaren. Det er urimeligt, at han skulle havne der. Hvis ikke vi, og Lars Høj havde været der, så var der ingen, der havde bekymret sig om Jørn, siger Lilli Bach

Hun forstår ikke, at man ikke har været i stand til at gribe Jørn bedre med den viden, der har været omkring hans handicap. Lars Høj, der har fulgt Jørn gennem 20 år, undrer sig over det samme.

- Man har hele tiden vidst, at Jørn havde særlig behov, og alligevel bliver han tabt igen af systemet, siger Lars Høj.

Første og anden dokumentar af 'Er du mors lille dreng?' bliver sendt torsdag den 11. maj klokken 20.00 på TV 2. Tredje del 'Mors lille dreng på egne ben' bliver sendt torsdag den 18. maj klokken 20.00.