EU sender løftet pegefinger mod danske teleselskaber

Krav om gratis roaming er en dårlig undskyldning for prisstigning på danske mobilabonnementer, mener EU-Kommissionen.

Fra den 15. juni skal det ikke koste ekstra for mobilkunder at ringe og surfe på nettet fra mobilen i alle EU-lande. Det krav har fået næsten samtlige danske teleselskaber til at sætte prisen på abonnementer op.

Men det er sandsynligvis imod reglerne at bruge kravet om gratis dataroaming som undskyldning for prisstigningen. Derfor vil EU-Kommissionen nu undersøge det danske marked, skriver Ingeniøren.

Kommissionen mener ikke, at roamingreformen giver nogen teleselskaber grund til at hæve priserne. Pressechefen for Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark, Jens Ring, vil dog ikke kommentere på, hvorvidt prisstigningerne er direkte ulovlige. 

- Jeg konstaterer blot, at tingene i den virkelige verden ser ud til at være anderledes, end det var forventet ved vedtagelsen af roaming-reglerne, siger han til Ingeniøren. 

Medlem af Europaparlamentet for Radikale Venstre, Jens Rohde, mener heller ikke, at teleselskaberne bør bruge de nye regler til at hæve priserne for abonnementerne.

- Teleselskaberne har jo lov til at udveksle forskellige type af abonnementer og prissætte dem, som de nu vil. Det, der er galt her, er, at man bruger en argumentation, der ikke er holdbar, siger han til TV 2. 

- Bageren kan ikke give gratis kager

Men hos Brancheforeningen Telekommunikationsindustrien er der ikke megen forståelse for EU-Kommissionens løftede pegefinger.

Her mener man, at de nye regler tvinger danske selskaber til at levere gratis produkter til kunderne. 

- Det svarer til at sige til bageren, at han skal give gratis kager til kunderne, men at vi ikke sørger for gratis mel, sukker og æg. Så kan han vælge mellem at holde op med at bage kager eller sætte prisen op på brød, siger direktør Jakob Willer til Ingeniøren. 

Jens Rohde mener, at virksomhederne må indrette sig efter reglerne.

- Teleindustrien må belave sig på, at rammen for hvordan man udøver virksomhed – både i Danmark og Europa – det er altså en ramme, der fastsættes af politikerne.

TDC har ændret abonnementer og Telia følger trop

Reformen af roamingreglerne giver ikke helt ubegrænset telefoni i Europa. Der bliver lagt et loft på forbruget - passerer man det, må selskaberne godt hæve prisen. Men ved et forbrug under loftet vil det koste de danske teleudbydere 57 kroner, hver eneste gang de henter en gigabyte ned på en telefon eller tablet i udlandet.

Det betyder blandt andet, at de danskere, der er kunder hos YouSee Mobil, Telmore og Fullrate vil komme til at skulle betale mellem 10 og 20 kroner mere om måneden, når de nye regler træder i kraft. 

Hos Telia regner de i øjeblikket også på, hvor det giver bedst mening for dem at hæve priserne

- Vi har tidligere meldt ud, ligesom stort set alle vores konkurrenter, at vi med de her nye roamingregler bliver nødt til at gøre et eller andet, fordi der kommer et kæmpe tab, siger pressechef Rasmus Avnskjold til Ritzau.