Samfund

Børn mobbes på nettet: Nu skal elever have et digitalt kørekort

Mobning på sociale medier er et stigende problem - det skal et digitalt kørekort nu lave om på.

Mobning foregår ikke længere bare i skolegården, men sker i stigende grad via smartphone og sociale medier. Derfor skal børn og unge blive bedre til at lære, hvordan man opfører sig og navigerer på nettet. 

Nu vil et nyt projekt udstyre børn og unge med et digitalt ’kørekort’. Østre Skole i Middelfart skal være med til at udvikle kørekortet til deres skolekammerater landet over.

10-årige er mere rutinerede end voksne

Selv om eleverne på 4. årgang bare er 10 og 11 år, skal de være med til at bestemme, hvad der er vigtigt. For de er nemlig langt mere rutinerede end de voksne, når det gælder den digitale verden.

Derfor ved flere også, at den digitale verden har en bagside.

- Der blev skrevet, at jeg var alle mulige grimme ting og sådan noget. Jeg blev ked af det, fortæller Julia Langhoff, der går i 4. klasse.

Næsten en tredjedel oplever mobning

Netop det er grunden til, at organisationen Danske Skoleelever sammen med TDC har sat gang i projektet.

- Tæt på en tredjedel af eleverne i udskolingen svarer, at de jævnligt oplever mobning på sociale medier, fortæller Simon Fischel, der er projektleder i Danske Skoleelever.

Som en del af opgaven skal børnene blandt andet hjælpe projektets ledere med at forstå, hvordan børnene tolker de mange ikoner - også kaldet smileys - der sendes fra telefon til telefon.

En digital jungle

Og børnene tolker dem faktisk vidt forskelligt. Noget der kommer bag på både elever og lærere. Og det er faktisk en vigtig lærdom, mener Lise Kjeldgaard, der er klasselærer i 4.a på Østre Skole:

- Børn er inde i en digital jungle, og de skal simpelthen have nogle redskaber til at begå sig i den jungle.

Dagen er den første ud af fire kursusdage. Til årsskiftet skal det digitale kørekort være færdigt, og det skal kunne erhverves over nettet. Det glæder børnene sig til.

- Jeg synes, det er godt, for der er nogen, der ikke opfører sig ordentligt over for andre - og det er ikke okay, lyder det fra 10-årige Julie Langhoff.