Se kortet: Så mange hjemmehjælpsfirmaer er gået konkurs

Aarhus-rådmand vil have staten til at hjælpe med regningen efter hjemmehjælps-konkurser, der siden 2013 har ramt i hele landet.

Staten bør yde økonomisk hjælp til de kommuner, der pludseligt står med en stor, ekstra plejeopgave, fordi et privat hjemmehjælpsfirma går konkurs.

Sådan lyder kravet fra rådhuset i Aarhus, hvor et stort hjemmehjælpsfirma mandag indgav konkursbegæring og i løbet af et par uger overlader pleje og praktisk hjælp til 1100 borgeres til kommunen.

- Jeg vil have en pulje, så vi er sikret, at det her ikke sker mere. Og hvis det sker, så har vi en garanti for, at vi har støtte og hjælp og garanti nok til at klare området, siger Jette Skive (DF), der er rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus kommune.

'Kommunernes eget ansvar'

Minister for Offentlig Innovation Sophie Løhde (V) er enig i, at de mange konkurser er et problem, der skal løses. Men hun mener ansvaret ligger hos kommunerne selv:

- Det er i sidste ende kommunerne, der laver kontrakterne med de private leverandører, så selvfølgelig har man et ansvar for, hvem man indgår kontrakt med. Får man et unormalt lavt tilbud, må man spørge sig selv: ’Hm, der er måske noget her, der ikke stemmer med prisen’. Der er eksempler i kommunerne på, at der har været for meget fokus på prisen og for lidt fokus på kvaliteten, siger Sophie Løhde.

Konkurs nummer 41 siden 2013

Ifølge en opgørelse fra fagforeningen FOA er det hjemmehjælpsfirma nummer 41, der har indgivet konkurs siden loven om hjemmehjælp blev ændret i 2013 og det blev muligt for private at konkurrere på prisen på hjemmehjælpsområdet.

- I 2013 fik kommunerne mulighed for at se, hvem der var billigst. Resultatet er, at man nu ser for lidt på, hvad der kommer ud af det? Hvad er kvaliteten? Så får vi det jeg vil kalde en prismæssig dødsspiral, hvor de private plejefirmaer kommer til at konkurrere hinanden nedad hele tiden og ender dernede, hvor man i virkeligheden ikke kan tjene penge, siger formanden for FOA Dennis Kristensen.

Kostede halv million hver måned

Direktør i det konkursramte hjemmehjælpsfirma i Aarhus, Per Wildbork-Hansen fra ’Hjemmehjælpen Aarhus, Aps’ erkender da også, at det var præcist det der skete for hans firma, da man bød på opgaven i Aarhus:

- For at være med i det udbud, som vi var i Aarhus, måtte vi gå ned i pris for at vinde opgaven, fortæller han.

Resultatet var, forklarer Per Wildbork-Hansen, at firmaet ganske vist vandt udbuddet, men til gengæld hang på et tilbud, der kostede firmaet 4-500.000 kroner om måneden. Han mener fejlen ligger i, at kommunerne siden 2013 har set alt for meget på prisen og for lidt på, hvilken kvalitet, firmaerne kan tilbyde.

- Markedet har været presset, og mange har gerne ville byde ind på disse opgaver. Nogle seriøse, andre useriøse. Der er desværre nogle, der dumper priserne, og for at være med, så måtte vi andre følge med, siger han.

'Snablen nede i kassen'

Både kommunen og FOA er enige i, at det er et stort problem, at useriøse småfirmaer kan erobre store hjemmehjælpsordrer blot ved at sætte prisen meget lavt.

- Nogle af disse firmaer er ikke tunge nok til at tage opgaven, de vil bare have snablen ned i kommunernes kasse, siger rådmand Jette Skive fra Aarhus Kommune.

Formanden for FOA Dennis Kristensen siger, at konkurrencen i sidste ende gør det umuligt at tjene ærlige penge på området:

- De private plejefirmaers kommer til at konkurrere hinanden nedad hele tiden. Så skal man enten snyde kommunen eller snyde de ældre eller snyde de ansatte. Det er den situation vi er godt på vej til. Og det er en rigtig møgsituation både for de ældre og for de ansatte, der mister deres job, siger Dennis Kristensen.

På kortet nedenfor kan du, hvordan adskillige hjemmehjælpsfirmaer er gået konkurs i de seneste år. Privat hjemmepleje blev en mulighed i 2003, men først efter en lovændring i 2013 blev decideret priskonkurrence mellem private udbydere en mulighed. Langt de fleste konkurser stammer fra de seneste år, efter loven blev ændret:

Konkurser i hjemmeplejen