Samfund

Organisation kritiserer danske operationer af børns kønsorganer

Børn, født med anderledes kønsorganer, skal ikke opereres, mener Amnesty, der retter skarp kritik mod Danmark.

I en ny rapport fra Amnesty International rettes kritik af operationer på små børns kønsorganer herunder de operationer, hvor det er svært at tyde kønnet på barnet.

Det skriver Berlingske onsdag.

Kritikken får opbakning fra flere eksperter og organisationer, for indgrebene kan have psykiske og fysiske konsekvenser og bør vente, til børnene er ældre og selv kan vælge, mener organisationerne.

- Lægerne opererer primært børnene, så de kommer til at ligne piger eller drenge på en bestemt måde. Operationerne sker for at normalisere børns krop og ikke af sundhedsmæssige årsager, siger kampagneleder ved Amnesty Helle Jacobsen til Berlingske og tilføjer:

- Konsekvenserne for børnene er kæmpestore.

Operationer på meget små børn

1,7 procent af verdens befolkning er ifølge den amerikanske biolog Anne Fausto-Sterling født med variationer på kønnet. Begrebet dækker over et bredt spektrum af diagnoser, som kan være alt fra en forstørret klitoris, der ligner en meget lille penis, eller et urinvejshul, der er placeret under penis, så drengen ikke kan stå op at tisse, ligesom det altså kan være børn, der er født med kendetegn fra begge kønsorganer, hvor det er svært at vurdere barnets køn.

I dag foreslår lægerne en operation af kønsorganet, gerne mens barnet er helt lille.

- Kønsidentiteten er ikke givet på forhånd. Det afhænger helt af, hvad du føler dig som. Derfor oplever nogle af de her børn, at det »forkerte« køn er blevet valgt til dem, ligesom andre føler, at de er et sted midt i mellem to køn, forklarer psykolog Karina Lins, der i mange år har undervist i og arbejdet med personer med tvetydige kønsorganer, også kaldet interkønnede.

Hun forklarer, at operationerne sker med udgangspunkt i, at børnene skal passe ned i en bestemt kategori – pige eller dreng.

- Men der er nogen af dem, som ikke er enten eller. Derfor er det vigtigt at understrege, at det er vores syn på køn, der skal ændres, og ikke børnenes kønsorganer, siger Karina Lins til Berlingske.