Samfund

Nyt fænomen blandt unge vækker bekymring: - Det handler om opmærksomhed

Forleden kørte en ung kvinde galt, mens hun sendte live på Facebook. Her kan du møde Christina og Michelle, som tit sender live fra køreturen.

Et nyt fænomen vækker bekymring – unge mennesker, der livestreamer på Facebook, mens de kører i bil.

Christina Skov Rasmussen og Michelle Murrell fra Nykøbing Falster kender alt til at sende live fra landevejen.

- Jeg tror, de unge keder sig lidt. Det er for at få nogle kontakter, for at lave et eller andet i stedet for bare at sidde derhjemme. Det er ren hygge, siger Christina Skov Rasmussen til TV 2.

Så sent som i formiddag live-streamede de til den Facebook-gruppe, hvor en kvinde natten til mandag sendte live, da hun kørte galt.

Sender live med 153 km/t på landevej

Den ene kører, mens den anden styrer telefonen. Begge svarer de på spørgsmål fra følgerne.

- Inden jeg havde set den video, hvor det gik galt, så har jeg nok siddet med telefonen i hånden, mens vi har sendt live, og ja, selvfølgelig har vi tænkt over det i dag - at lade være med at gøre det, siger Christina Skov Rasmussen.

De seneste dage er der flere gange blevet sendt live fra trafikken i gruppen kaldet ’International Hyggegruppe’. Blandt andet fra motorvejen omkring København, hvor en kvinde ryger med den ene hånd og filmer med den anden - og det seneste eksempel fra i dag, hvor en mand kører 153 km/t på en landevej.

Ekspert: De ræser mod bunden

Ifølge Vincent Hendricks, som er professor i filosofi, handler det alt sammen om opmærksomhed.

- Hvem har den værst tænkelige video, hvem har det værst tænkelige selvmord, som er livestreamet, hvem har det værst tænkelige, som er livestreamet? Og så kan du desværre få den idé, at du ræser mod bunden med de mest vederstyggelige ting – bare der er trafik i det, siger Vincent Hendricks til TV 2.

I Facebook-gruppen ’International Hyggegruppe’ udtrykker flere brugere forargelse over tendensen.

- Vi udgør ikke en risiko

Christina Skov Rasmussen og Michelle Murrel føler dog ikke, at de udgør en risiko, så længere føreren ikke har mobilen i hånden.

- Lige så vel som du kan sidde og kigge på telefonen, kan det lige så godt være en cykel, der gør dig uopmærksom. Så jeg synes, der er mange små ting, der spiller ind, hvor man kan sige, at det er 'livsfarligt' at køre bil, siger Michelle Murrell.

Hos Rådet for Sikker Trafik vil de have slået hårdt ned på alle, som sender live fra bilen.

- Man er uegnet til at have et kørekort, når man gør sådan noget her. Du udsætter dig selv for fare – og endnu værre – du udsætter alle mulige andre for fare. Du kommer drønende i trafikken, og du ser ikke, hvad der sker omkring dig. Så det er dybt uansvarligt, at man kan finde på det her, siger pressechef Søren Ørsted Pedersen.

Vil fortsætte med at sende live

Selvom mandagens episode har gjort indtryk på pigerne fra Falster, kommer de stadig til at sende live fra trafikken, men:

- Når der sker sådan nogle ting, så tænker man selvfølgelig mere over det, end man har gjort. Ingen tvivl om det, siger Christina Skov Rasmussen.

Folkene bag Facebook-gruppen ’International Hyggegruppe' opfordrer deres brugere til at stoppe med at sende live bag rattet. Men de vil ikke forbyde det. De ser det som folks eget ansvar.