Samfund

Nævn skal behandle din klage over p-bøden - kan gøre dem dyrere

Det bliver fremover muligt at få sin parkeringsbøde vurderet af et uafhængigt klagenævn. Det kan komme til at betyde dyrere bøder.

Danmark får nu et uafhængigt parkeringsklagenævn. Det har et bredt flertal i Folketinget i dag besluttet.

Nævnet skal tage stilling til, hvem der har ret, hvis bilister vælger at klage over p-bøder, som private firmaer udsteder.

En god nyhed mener især de, som har forsøgt at klage over en kontrolafgift. Én af dem er Jens Christian Tønnesen.

Lettere for forbrugerne

Han har fået omkring 30 parkeringsbøder i sit liv som bilist. Nogle af dem uberettiget, og det har fået ham til at kæmpe imod.

Derfor synes han, det er en god idé med et uvildigt klagenævn.

- Det gør det noget lettere for forbrugere, der som i mit tilfælde har brugt en masse tid og energi på at skulle komme igennem og få sagen til at rulle, siger Jens Christian Tønnesen til TV 2.

Minister tror flere vil klage

Det uvildige klagenævn skal være klar fra juli 2018, og transportminister Ole Birk Olesen (LA) tror, at nævnet vil få flere til at klage over deres p-bøder.

- Mange bilejere har oplevet, at de ikke fik en ordentlig behandling af deres klage. Så nu laver vi et uafhængigt nævn, som så kan tage klagen alvorligt, siger ministeren til TV 2.

TV 2 Nyhederne har tidligere fortalt om flere eksempler på uretfærdige parkeringsafgifter. Blandt andet fra Nordjylland, hvor familien Czaja fik en bøde for at parkere en trailer på græsplænen foran deres eget hus.

Og en anden sag, hvor håndværkere fik p-bøder for at parkere på en lukket byggeplads.

Kan betyde dyrere p-bøder

Hidtil har bilisternes klagemuligheder været begrænset til at kontakte det pågældende parkeringsfirma, hvis man var uenig i en parkeringsafgift – og i sidste ende gå til domstolene.

- Klagenævnet vil være med til at afgøre de sager, som bilisterne er usikre på – og dermed skabe et ensartet grundlag for, hvordan sager skal behandles, siger Alex Pedersen, der er formand for Danske Private Parkeringsselskabers Brancheforening.

Det er den private parkeringsbranche, der er pålagt at oprette og finansiere det nye klagenævn. Den finansiering kan betyde dyrere p-afgifter fremover.

- Det er jeg ret overbevist om, men det er for tidligt at sige noget om hvor meget, siger Alex Pedersen til TV 2.

Hvis Jens Christian Tønnesen fremover får en ny parkeringsbøde, vil han ikke tøve med at benytte det nye uvildige klagenævn:

- Nu har jeg jo haft kampen, så jeg ved godt, hvad jeg går ind til – og det vil jeg gerne undgå.