Samfund

Kvinde livestreamede trafikuheld på Facebook: - Kattevideoer er ikke nok længere

Ulykker som den, hvor en kvinde kørte galt, da hun sendte live på Facebook, sker, fordi vi er dårlige til at anmelde hinanden, lyder det fra ekspert.

- Kattevideoer og små missekatte går ikke længere. Derfor får du livestreaminger af alt fra voldtægter til hasarderede bilkørsler.

Sådan siger professor i filosofi Vincent Hendricks om grunden til, at en 31-årig kvinde i weekenden optog og sendte sin ulovlige kørsel direkte på Facebook. Turen sluttede brat, da kvinden i høj fart torpederede to parkerede biler.

- Efterhånden er der så meget materiale derude, så hvis du ikke er relativt spektakulær, så får du ikke nogen ørenlyd, forklarer Vincent Hendricks, som også er leder af Center for Information and Bubble Studies på Københavns Universitet.

Vi når ikke at tænke

Facebook Live er hurtigt blevet populært, siden funktionen blev lanceret i 2015 – men det kan altså også hurtigt gå galt.

- Vi mister det filter, at andre mennesker siger, man skal slappe af og tænke sig om en ekstra gang. Og vi mister det filter, at vi selv når at at tænke os om og når at tænke, at det her er til grænsen eller over grænsen, lyder det fra professor i etik på nettet ved Aalborg Universitet Thomas Ploug.

Flere fulgte med i Facebook-gruppen ’International hyggegruppe’, da kvinden filmede, at hun kørte over for rødt flere gange. Her spurgte de blandt andet, hvor hun var på vej hen. Men ingen forsøgte at forhindre hende i hendes opførsel.

- En stor del af det her skyldes den opbakning, man finder på nettet. Der er nogen, der sidder derude og ser det. Der er nogle, der liker det, deler det og undlader at anmelde det, siger Thomas Ploug.

En 31-årige kvinde livestreamede, da hun kørte over for rødt og til sidst kørte ind i to parkerede biler. Mange bliver lokket af lysten til at sende mærkværdig opførsel direkte på Facebook, forklarer professor i etik på internettet. Video: Louise Uberg

Professor: Vi skal være bedre til at anmelde

Sagen med den 31-årige kvinde kommer, efter der allerede har været en række ubehagelige episoder med live-funktionen på Facebook i løbet af de seneste måneder verden over.

I Sverige gruppevoldtog unge mænd en kvinde live på Facebook, mens en mand i USA dræbte en ældre medborger. I Thailand fulgte brugere med, da en ung mand først dræbte sin 11 måneder gamle datter og efterfølgende tog livet af sig selv.

- Teknologien giver mulighed for at få opmærksomhed fra et stort publikum. Ufiltreret, uredigeret, ucensureret. Det er jo tiltrækkende for mange, siger Thomas Ploug.

Derfor kræver det, at vi alle sammen er bedre til at reagere, når vi oplever en besynderlig adfærd på de sociale medier, lyder opfordringen fra professoren.

- Vi skal alle sammen være gode til at anmelde det her til politiet. Man kan sige, i de her tilfælde ligger dokumentationen lige til for politiet, siger han.

Flere sender live, mens de kører bil

Det var 19-årige Hussain Ali, der meldte den 31-årige kvindes trafikulykke til politiet. Klokken halv tre om natten sad han foran skærmen derhjemme og fulgte kvinden, der kørte på Buddinge Hovedgade med en fart på næsten 100 kilometer i timen.

Lige indtil det gik galt, og skærmen gik i sort.

Medlemmerne sender dagligt livevideoer fra deres hverdagsliv i Facebook-gruppen, og det er heller ikke unormalt at sende live, mens man kører bil, fortæller Hussain Ali.

- Men at det skulle føre til en ulykke, kom virkelig bag på mange. Det kunne man læse i kommentarerne til videoen. Flere skrev, at de var bekymrede for kvinden. Derfor valgte jeg at ringe til politiet og fortælle dem om videoen, siger Hussain Ali, der stadig var påvirket af ulykken, da han mandag talte med TV 2.

- Min første tanke var, at hun var død, siger han.

Kvinden var flygtet, da Københavns Vestegns Politi ankom til ulykkesstedet. Hun har tirsdag kontaktet politiet gennem sin advokat

Facebook går til kamp mod ulovlig livestreaming

I begyndelsen af maj meddelte Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, at det sociale medie vil ansætte 3.000 medarbejdere til at overvåge brugeres indhold. I forvejen har det sociale medie 4.500 medarbejdere ansat til at monitorere indholdet.

Meldingen kommer, efter Facebook i løbet af de seneste måneder har været ramt af flere ubehagelige eksempler, hvor mord, selvmord og voldtægter er blevet transmitteret via det sociale medie.

- Hvis vi skal opbygge en sikker platform, så skal vi reagere hurtigt. Vi arbejder på at gøre disse videoer lettere at rapportere, så vi kan handle hurtigere, lød det fra Mark Zuckerberg, da han præsenterede det nye tiltag.

Det er nødvendigt, at Facebook bliver bedre til at monitorere indholdet, mener Vincent Hendricks. Men samtidig mener han, det er ren forretning for Facebook, og at det ikke handler om etik, men om, at Facebook skal tjene penge.

For Facebook handler det om at generere trafik. Derfor er det ren forretning for dem, når de vil monitorere deres indhold, lyder det fra ekspert. Video: Louise Uberg

- Brugerne på sociale medier er ikke kunderne. Brugerne er produktet, siger Vincent Hendricks og uddyber:

- Det betyder, at de indgår som en del af Facebooks produktportefølje, og det betyder, de er med til at generere det indhold, der er med til at skabe trafikken. Trafik er penge, magt, indflydelse og status.

Herunder kan du læse nogle af de seneste sager om voldelig livestream på de sociale medier: 

De delte voldelige videoer på sociale medier

 1. Drab på 87-årig mand blev livestreamet

  37-årige Steve Stephens mistænkes for at have skudt og dræbt en 87-årig mand og streamet det direkte på Facebook. Drabet fandt sted den 16. april i den amerikanske by Cleveland. Efterfølgende indledte politiet en menneskejagt på Steve Stephens, som begik selvmord og blev fundet i sin bil to dage senere.

 2. 15-årig filmet under seksuelt overgreb

  Mindst 40 personer så med på en livestream via Facebook i marts, da en 15-årig pige fra Chicago i USA blev udsat for et seksuelt overgreb. Ingen af dem alarmerede politiet. Politiet efterforsker i øjeblikket sagen, og fem til seks jævnaldrende drenge mistænkes for at stå bag. 

 3. Filmede drab på politibetjent

  I juni sidste år sendte den 25-årige franske statsborger Larossi Abballa live på Facebook, mens han dræbte en politimand og dennes kone i Magnanville nær Paris. Gerningsmanden skånede parrets treårige søn, som dog overværede drabet.

   

 4. 1.000 fulgte med i livestream af selvmord

  En 19-årig fransk pige filmede sig selv via livestreaming-tjenesten Periscope, da hun begik selvmord ved at hoppe ud foran et tog i det sydlige Paris i maj sidste år. Mere end 1.000 mennesker så med. Tjenesten er ejet af det sociale medie Twitter.