Samfund

Kørte over for rødt og så gik det galt: 19-årig fulgte med live på Facebook

Natten til mandag kørte en 31-årig kvinde galt, mens hun sendte live på Facebook. Hussain Ali meldte det til politiet, så snart han så videoen.

Klokken er lidt over tre om natten. 

I høj fart kører en 31-årig kvinde ned ad Buddinge Hovedgade i Søborg. 

I hånden holder hun sin mobiltelefon, hvorfra hun sender live i Facebookgruppen 'International Hyggegruppe', der har mere end 72.000 medlemmer. 

To gange kører hun over for rødt, mens hun svarer på de kommentarer, som gruppens medlemmer skriver under hendes video.

Og så går det galt. 

Så videoen live

Hjemme bag skærmen i Herlev sidder 19-årige Hussain Ali og følger med. 

Han har ikke set hele live-videoen, men han når at se den sidste del. 

Med et speedometer, der nærmer sig 100 kilometer i timen, torpederer kvinden en parkeret bil. Og så bliver alt sort. Det eneste man kan høre, er vindueshviskerne i forruden. 

Hussain Ali er i chok. For han kender kvinden i videoen. 

- Min første tanke var, at hun var død, siger Hussain Ali, som mandag eftermiddag stadig er påvirket af episoden. 

 - Hun kørte næsten 100 kilometer i timen, da det gik galt, så det måtte hun jo være. 

Havde chattet med kvinden kort forinden

Få timer forinden havde Hussain Ali været i kontakt med kvinden. Her skrev de sammen i over to timer gennem selvsamme Facebookgruppe, fortæller han. 

- Vi har snakket sammen mange gange gennem Facebook - ofte om politik og krig - men vi har aldrig mødt hinanden i virkeligheden. Men vi har talt om at mødes og drikke en kop kaffe, siger Hussain Ali om den 31-årige. 

I gruppen sender medlemmerne dagligt livevideoer fra deres hverdagsliv ud til hinanden - og ikke sjældent sender de live fra førersædet i bilen, siger Hussain Ali. 

- Men at det skulle føre til en ulykke, kom virkelig bag på mange. Det kunne man læse i kommentarerne til videoen. Flere skrev, at de var bekymrede for kvinden. Derfor valgte jeg at ringe til politiet og fortælle dem om videoen, siger Hussain Ali og uddyber:

- Og det kan godt være, at det var dumt af hende at køre så stærkt og filme sig selv samtidig. Men hun er et godt menneske. Og ingen fortjener at køre galt. 

Politi: Meld dig selv

Da Københavns Vestegns Politi ankommer til ulykkestedet, finder de kvindens bil væltet om på siden. Det står hurtigt klart, at hun er flygtet. 

I en kommentar til TV 2 oplyser politiet mandag, at de endnu ikke har hørt fra kvinden.

Derfor har politiet heller ikke oplysninger om kvindens tilstand, men understreger, at hun i hvert fald var i stand til at stikke af fra stedet. 

De siger videre, at de kender til hendes identitet, og at de derfor opfordrer hende til at melde sig selv. 

Siden ulykken er det heller ikke lykkedes Hussain Ali at komme i kontakt med sin 31-årige veninde. Hun har nemlig i løbet af dagen deaktiveret sin Facebookkonto.

- Men jeg kender andre, som har talt med hende. De siger, at hun er i chok, og det, tror jeg, er grunden til, at hun ikke har meldt sig selv endnu. For hun ved godt, at det er uanstændigt.

Facebook: Meld stødende indhold

Brugere af Facebook har i mere end et år haft mulighed for at sende direkte videoer ud til hinanden via Facebook Live. 

Siden da er en lang række ulykker og voldelige hændelser blevet filmet via den sociale platform. 

I april udsendte Facebook en pressemeddelelse, der fastslog, at det sociale medie konstant arbejder på at forbedre sin håndtering af videoer med stødende indhold.  

I pressemeddelelsen lød det blandt andet, at Facebook først og fremmest er afhængige af sine 1,9 milliarder brugere, når det kommer til censur, og at brugerne derfor opfordres til at indberette indhold, der er i strid med Facebooks regler. 

For få dage siden meddelte Facebooks direktør, Mark Zuckerberg, at virksomheden vil ansætte yderligere 3000 til et globalt netværk, der "skal vurdere de millioner af indberetninger, som det sociale medie modtager hver uge". 

TV 2 har forsøgt at indhente en kommentar fra Facebook i Norden, men det har endnu ikke været muligt.