Samfund

I dag falder dommen: Skulle Esbjerg Kommune have grebet tidligere ind i sag om misbrugte piger?

Vestre Landsret fælder i dag dom i en principiel sag, hvor Esbjerg Kommune anklages for ikke rettidigt at have grebet ind i sag om seksuelt misbrug.

'Esbjerg-sagen' ligger flere år tilbage, men for flere af ofrene fylder overgrebene fortsat. Derfor har tre af de i alt otte ofre anlagt sag mod Esbjerg Kommune.

De mener, at kommunen reagerede alt for langsomt på de indberetninger om gerningsmanden, som kommunen modtog.

De tre piger kræver hver især 50.000 kroner i erstatning, og sagen er af principiel karakter, fordi det er første gang nogensinde, at en sag om offentligt omsorgssvigt bliver prøvet ved domstolene.

Esbjerg-sagen

Herunder kan du se, hvad Esbjerg-sagen handler om:

  • I november 2011 blev en dengang 41-årig mand idømt 7 års fængsel for overgreb på i alt otte børn.
  • Manden nægtede sig skyldig under hele sagen, men valgte ikke at anke dommen.
  • Sidenhen blev samme mand idømt yderligere 2,5 års fængsel på baggrund af ny efterforskning
  • Den samlede straf ilød i alt på 9,5 års fængsel for overgreb på syv piger og en dreng.

Hvis retten vurderer, at Esbjerg Kommune også bærer et ansvar ved ikke at have handlet i tide, kan afgørelsen mandag få betydning for lignende erstatningssager i fremtiden.

Flere sager på vej

Den såkaldte Esbjerg-sag drejer sig om en 41-årig mand, der i 2011 blev dømt for gennem en periode på omkring 20 år at have misbrugt otte børn. Under sagen er det kommet frem, at kommunen havde fået flere henvendelser, uden at der var blevet grebet ind.

Ifølge Børns Vilkår er der ingen tvivl om, at afgørelsen mandag er interessant. Direktør Rasmus Kjeldahl mener, at den kan få betydning for ni lignende sager, som Børns Vilkår i øjeblikket har kørende.

Afgørelsen kan være med til at fastlægge, hvilken viden en kommune skal have, før den har pligt til at reagere

Rasmus Kjeldahl, direktør hos Børns Vilkår

- Det kommer til at afhænge af, hvad retten lægger vægt på. Men afgørelsen kan være med til at fastlægge, hvilken viden en kommune skal have, før den har pligt til at reagere, siger Rasmus Kjeldahl og fortsætter:

- I Esbjerg-sagen har både ombudsmanden og Ankestyrelsen rettet kritik, og vi mener, at der i loven er mulighed for at holde kommunerne ansvarlige, men det er op til retten at vurdere.

Tønderpigen fik erstatning

Det er tidligere sket, at en kommune har erkendt sit ansvar og udbetalt en erstatning i en sag om seksuelt misbrug. Men dengang skete det uden om domstolene.

Det var i 2014 i forbindelse med 'Tøndersagen'. Dengang erkendte Tønder Kommune sin rolle i sagen og udbetalte hele erstatningskravet på 300.000 kroner.

Vestre Landsrets afgørelse mandag bliver dog første gang nogensinde, at en domstol tager stilling til det kommunale ansvar i en sag om omsorgssvigt.

Afgørelsen fra Vestre Landsret ventes at falde mandag klokken 11.