Samfund

Forsvarer kræver forbud mod nye beviser i Kundbysagen

Sedler fundet i Kundby-pigens sko og celle kan blive en del af ekstraordinær bevisførelse i terrorsag.

Forsvarer Mette Grith Stage har mandag bedt Østre Landsret om at forbyde, at anklagemyndigheden får lov til at genoptage bevisførelsen i Kundbysagen.

Helt ekstraordinært tillod Retten i Holbæk i sidste uge de nye beviser, selvom bevisførelsen egentlig er slut.

Det skete, da de nye oplysninger ifølge retten kan få betydning for dommere og nævningers afgørelse i den usædvanlige terrorsag.

Som udgangspunkt kan byrettens afgørelse ikke kæres til landsretten. Men ifølge Mette Grith Stage er byrettens beslutning er så usædvanlig, at hun håber på en undtagelse.

- Der er kun meget sparsom retspraksis på området. Der er en afgørelse tilbage fra 2000, hvor man fik lov til at genoptage bevisførelsen, siger advokaten.

Efter hendes mening er det meget kontroversielt at tillade nye beviser så sent i forløbet.

- Reglerne siger, at der efter proceduren trækkes en streg i sandet. Så må nye oplysninger indgå i en eventuel ankesag, siger advokaten.

To breve til syrienkriger

Advokat Mette Grith Stage har mandag bedt Østre Landsret om at forbyde, at anklagemyndigheden får lov til at genoptage bevisførelsen i Kundbysagen.

Helt ekstraordinært tillod Retten i Holbæk i sidste uge de nye beviser, selv om bevisførelsen egentlig er slut.

De nye beviser består af sedler, der i sidste uge blev fundet i den tiltalte piges sko og i hendes celle i Vestre Fængsel.

Blandt andet er der fundet to breve, som ifølge anklager Kristian Kirk er skrevet til den terrordømte Hamza Cakan.

Manden, der er dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien, har tidligere skrevet et brev til den nu 17-årige pige.

'Helt friske refleksioner'

Derudover er der også fundet en seddel, hvorpå der står en række navne.

- Det er alle sammen folk, der er dømt i danske terrorsager, fortalte Kristian Kirk fredag formiddag ved Retten i Holbæk.

En anden seddel, der er blevet fundet, er dateret 30. april 2017. På baggrund af datoen er der ifølge anklageren tale om "helt friske refleksioner" fra den 17-årige pige om hendes situation.

Anklageren fortalte, at pigen beskriver indholdet på sedlen som "sandheden".

- Det, synes jeg, er ekstremt relevant, sagde Kristian Kirk fredag formiddag.

Mette Grith Stager mener imidlertid ikke, at sedlerne hører hjemme i sagen.

- Oplysningerne siger efter min mening ikke noget om det, retten skal tage stilling til. Nemlig hvad min klient tænkte på gerningstidspunktet. Omvendt er det oplysninger, der kan bruges til at svine min klient til, siger Grith Stage.

På nuværende tidspunkt er planen, at retssagen fortsætter på onsdag med anklagemyndighedens præsentation af de nye beviser. 

Hvis altså ikke landsretten når at forbyde tilladelsen inden da. 

Skyldsspørgsmålet ventes afgjort 16. maj.