Samfund

Når tis bliver til øl: Efter to år kan specialøllen nu nydes

Urin fra festivalgæster er lavet om til en specialøl. Nu er øllen klar til at blive tappet.

Det var nok de færreste gæster på Roskilde Festival forrige år, der havde tænkt, at de ville bidrage til en ny øl.

Men ikke desto mindre er det sket.

Fredag kom dagen nemlig, hvor Nørrebro Bryghus kunne løfte sløret og tappe deres såkaldte 'Pisner' - en bæredygtig øl, der er lavet på urin fra de tissetrængende gæster på festivalen.

- Det er en rigtig god øl, vi har lavet. Vi var spændte på at se, hvordan det ville gå. Men det er et rigtig godt resultat, siger Henrik Vang, som er direktør for Nørrebro Bryghus.

55.000 liter urin til 'Pisner'

I dag er efterspørgslen for øllen stor. Henrik Vang har fået en del henvendelser fra både ind- og udland om deres nye produkt. Fælles for dem alle er, at de er nysgerrige, og at de gerne vil smage øllen.

Sådan var det ikke, da Nørrebro Bryghus for omkring to år siden sagde ja til projektet. Her blev Henrik Vang mødt med løftede øjenbryn og spørgsmålet, om bryghuset ville tilsætte urin direkte i en øl.

Men sådan fungerer det ikke, forklarer Henrik Vang.

Under forrige års Roskilde Festival var der opstillet særlige urinaler, der samlede urinen fra de tissetrængende gæster op. I alt endte 55.000 liter i store tanke, der sidenhen blev spredt ud over to hektar maltbygmarker i nærheden af Køge. Ikke alene fungerede urinen som en form for vanding, det indeholdte også en masse næringsstoffer, der fik byggen til at vokse.

I alt blev det til 11 ton byg - næret af tis fra Roskilde Festival.

- Det er et godt budskab til de unge mennesker: At genanvende vores ressourcer. Det er noget af det, vi skal leve af i fremtiden. Det her er et skridt i den rigtige retning, siger Henrik Vang.

Kan man smage tisset?

- Det kan man selvfølgelig ikke, siger Henrik Vang.

Specialøl har et godt budskab

Også kommunikationsdirektør hos Landbrug & Fødevarer, Christian Hüttemeier, er begejstret for 'Pisner'. 

I et samarbejde med Roskilde Kommune har erhvervsorganisationen lanceret og samlet urin ind til projektet - og ifølge Christian Hüttemeier sender øllen et særligt budskab.

- Vi vil rigtig gerne være med til at sætte fokus på, hvad der er for muligheder for at genbruge ting. Hvis vi tænker os lidt om, er der ressourcer i verden, vi kan bruge til andre ting, end vi forestiller os, siger han.

En af dem, der har bidraget til speicaløllen, er Christoffer Gensø. Han får som en af de første lov til at prøvesmage øllen.

- Den smager sgu meget godt, lyder det prompte. 

'Pisner' kan købes i danske butikker fra den 21. juni.