Samfund

Endelig: Storkeunger på vej i Jylland

Både Tommy og Annika er på plads i reden - og det samme er det første befrugtede æg.

Der er familieforøgelse på vej i Smedager.

I storkereden har Annika nemlig - bare seks dage efter Tommys ankomst - lagt redens første befrugtede æg.

Det skriver TV Syd.  

Ægget bliver dog formentlig ikke det eneste i reden, fortæller formand for foreningen Storkene.dk Jess Frederiksen, der følger storkenes færden tæt.

Ifølge ham bliver der typisk lagt fire-fem æg i storkereden - men til tider endnu flere. Det er dog langt fra alle æggene, der bliver til fuldvoksne og flyvefærdige storke med de karakteristiske lange røde næb og ben.

- Vi er heldige, hvis vi får tre flyvefærdige unger i år, fortæller Jess Frederiksen og beretter samtidig, at der sidste år kun blev en enkelt unge ud af Tommy og Annikas kuld.

En unge, som, foreningen formoder, blev taget af ræven.

Tommy har tidligere spist unge

Det relativt store mandefald blandt storkene skal særligt tilskrives det danske vejrs luner. Navnligt regnvejr er farligt, forklarer Jess Frederiksen.

- Hvis det i juni bliver koldt og regnfuldt, så får de svært ved at holde liv i ungerne. Og kommer der eksempelvis dagsregn, kan det dræbe ungerne.

Samtidig er forældrene temmelig barske - set med menneskeøjne - hvis de fornemmer, at én eller flere af ungerne er nogle skvat, eller at der ikke er mad nok.

Tidligere har Tommy eksempelvis spist en unge, ligesom unger er blevet smidt ud af reden.

Få storkepar herhjemme

Generelt set står det sløjt til med storkebestanden herhjemme. Jess Frederiksens vurdering er, at vi ikke har mere end et par storkepar herhjemme.

- I Danmark har vi to til tre par. Lige syd for grænsen ved Slesvig-Holsten er der 300 par storke.

Det har dog stået sløjere til tidligere. I 00’erne var vi helt nede på nul storke herhjemme ifølge Jess Frederiksen. Ægget i reden forventes - ifølge TV Syd - at klække den 6. juni.