Samfund

Børn er blevet to år yngre, når de får deres første mobiltelefon - psykolog advarer mod konsekvenserne

Holder du ikke øje med dit barns mobilforbrug, kan det få konsekvenser for dets udvikling. Sådan lyder advarslen fra psykolog.

Forrige år var en mobiltelefon julegaven i 3. klasse, sidste år var det julegaven i 2. klasse, og nu er det gaven, når ens søn eller datter starter i skole efter sommerferien i 2. klasse.

Danske børn bliver yngre og yngre, når de får deres første mobiltelefon. Det sætter krav til forældrene, der skal sætte klare rammer for børnenes mobilforbrug, ellers kan det få store konsekvenser for deres udvikling, lyder det fra forsker.

- Hvis man udstyrer børn med en mobiltelefon, er det ligesom at udstyre dem med en slikpose, som de hele tiden kan gå og tag af. De bliver fejlernæret, og det er der ikke noget godt i, siger psykolog Morten Munthe Fenger, der står bag bogen ’Når mobilen tager magten’.

Han advarer imod, at børnenes evne til at udvikle empati og relationer til andre mennesker tager skade, hvis ikke forældrene er påpasselige med børnenes brug af mobiltelefonen.

- Når du stiller dig op foran et andet menneske, føler du dig forpligtet og forbundet. Man er emotionelt forbundet, men når man så putter skærmen op foran et menneske, så afbryder du den forbindelse, siger han.

Mobiltelefon må ikke erstatte kedsomhed

På bare to år er børn blevet to år yngre, når de får deres første mobiltelefon. I 2014 var de i snit 10,5 år, da de fik deres første telefon, mens gennemsnitsalderen i 2016 var 8,5 år, viser en undersøgelse fra Telia foretaget af YouGov.

Men forældre bør genoverveje, hvorvidt deres børn egentlig har brug for en telefon, mener Morten Munthe Fenger. Særligt børns hjerner er sårbare, og de digitale interaktioner på telefonen risikerer at erstatte de menneskelige bånd, de ellers vil knytte til familie og venner, siger han:

- Hver eneste gang der er et problem, eller barnet har en udfordring, og de tager den op, skal forældrene være opmærksomme på, at det er en dårlig udvikling. Hvis de bruger den som sutteklud, er det et faresignal, for hvis de ikke tør kede sig, bliver de ikke udviklet som mennesker.

Når barnet griber til telefonen frem for sin mor, far eller venner, giver det en øjeblikkelig tilfredsstillelse i hjernen, mens det kræver mere at få bekræftelse af andre mennesker.

- Venner kan komme og gå, og det kan være hårdt og gøre ondt. Det kræver træning at holde venskaber ved lige, men det er nødvendigt for børn for at lære at begå sig fysisk frem for digitalt, siger Morten Munthe Fenger.  

Det er helt vitale funktioner i hjernen som sansning, motorik, følelser og sociale evner, der kan blive påvirket, mener Morten Munthe Fenger.

Forældre skal sætte klare rammer for forbruget

Hos Red Barnet og Børnerådet kommer det ikke som en overraskelse, at børnene bliver yngre og yngre, når de får deres første mobiltelefon. Men de deler ikke psykologens bekymring for børnenes udvikling, så længe forældrene holder øje og stiller krav til børnenes mobilforbrug.

- Der er det vigtigt, hvis man giver dem en mobil, når de er 8-9 år, at man skal følge med og være involveret, siger rådgiver ved Red Barnet Marianne Pihl.

Formand for Børnerådet, Per Larsen, er enig:

- Hvis ikke man er på dupperne, kan det løbe løbsk. Det er vigtigt for forældrene at interessere sig for, hvad de laver på telefonerne, siger han.

Hverken Red Barnet eller Børnerådet har anbefalinger til, hvornår børn er gamle nok til at få deres første mobiltelefon, da det handler om værdier og behov i de enkelte familier. Men det kan være nødvendigt at sætte nogle begrænsninger.

- For de helt små vil vi anbefale nogle stramme tidsbegrænsninger for, hvornår de bruger telefonen. Men når de bliver 10-12 år, bør det ikke være nødvendigt at have en fast begrænsning. Det kan sagtens være, der er en dag, hvor det er rart for dem at sidde og slappe af med telefonen, mens de andre dage kan komme ud, siger Marianne Pihl, som pointerer at det er naturligt at bandlyse telefoner ved spisebordet og inden sengetid.  

Hos Børnerådet anbefaler de, at forældrene tidligt tager emnet op til diskussion på forældremøderne på børnenes skoler, så man kan blive enige om en aldersgrænse lokalt i børnenes omgangskreds.

Hos Børnerådet anbefaler de, at forældrene tidligt tager emnet op til diskussion på forældremøderne på børnenes skoler og snakker om, hvornår børnene bør begynde bruge mobiltelefoner samt hvilke retningslinjer, der skal være for brugen af dem.

- På den ene side kan den virke inkluderende, når barnet får en mobil, når de andre får en, men på den anden side kan den også virke ekskluderende, hvis barnet ikke får en, siger han.

Det er gennemsnitligt i Hovedstaden, at børnene er yngst, når de får deres første telefon. Her er den gennemsnitlige alder 8,3 år. Børnene er derimod ældst i Nordjylland, hvor gennemsnitsalderen for at få en mobiltelefon er 8,7 år.

Afstemning

Hvor gamle skal dine børn være, før de får deres første mobiltelefon?