Offer for ulykke får aldrig sit liv tilbage: - Jeg bliver så vred

For omkring tre år siden blev Dorte Hansen offer for en trafikulykke, da en lastbil overså hende, og hendes liv er aldrig blevet det samme igen.

Den 21. maj 2014 kørte Dorte Hansen i inderbanen på Alssundbroen på vej fra Sønderborg mod Jyllandssiden. Som så mange gange før var hun på vej til sit arbejde som sygeplejerske på en skadestue.

Hun kørte omkring 80 kilometer i timen, og i ydersporet var en lastbil.

- På et tidspunkt kan jeg godt se, at han kommer tættere og tættere på. Jeg kan se, at hjulene nærmer sig. Jeg forsøgte at gasse op for at komme væk, fortæller Dorte Hansen.

Men Dortes Mazda gasser ikke op hurtigt nok. Lastbilen rammer hende og slynger bilen over i modsatte vejbane, hvor den kommer til at stå stille 150 meter længere fremme.

- Så gjaldt det bare om at komme ud af bilen. Jeg var bange for, at den kunne falde ud over broen. Men da jeg kom ud, kunne jeg mærke, at noget var ravruskende galt.

Ringede selv til sin mand

Dortes ryg og nakke var blevet helt ødelagt i ulykken. Hun gik tilbage i sin bil, hvor hun ringede til sin mand og fortalte, at hun havde brug for ham. Andre ringede efter en ambulance.

- Jeg mistede aldrig bevidstheden, men jeg må have været i chok. Jeg kan ikke huske noget efter det, fortæller hun.

Nogle gange kan jeg da godt tænke om det her er et liv, der er værd at leve

Dorte Hansen, trafikoffer

Redderne fik sikret Dorte på et spineboard og taget hende til hospitalet, hvor hendes hukommelse satte ind igen.

- Jeg kan huske, at jeg havde ondt i hele kroppen. Jeg havde smerter i ryggen og nakken og problemer med føleforstyrrelser og hukommelsesbesvær, fortæller hun.

Skal have rollator med på indkøb

Tre år efter har smerterne ikke forladt Dorte Hansen. Hun har udviklet svær leddegigt i den nederste del af ryggen og har to diskusprolapser i ryggen og en i nakken, der trykker ud i hendes højre arm, så hun har svært ved at holde fast i ting.

På gode dage kan hun gå mindre afstande uden sin rollator, på dårlige kan hun ikke forlade huset. Hun har ikke arbejdet siden ulykken og regner ikke med nogensinde at komme til det igen. Dorte Hansen er 45 år.

- Hvis min datter spørger, om vi skal tage ud og shoppe, er jeg nødt til lige at mærke efter, hvordan jeg har det. Og så skal jeg selvfølgelig have min rollator med.

Jeg bliver vred, når jeg ser en chauffør med sin telefon. Det er ikke i orden. De kan udslette en hel familie på ingen tid

Dorte Hansen, trafikoffer

Og det er ikke kun fysisk, ulykken har kostet Dorte meget. Trods psykologhjælp lider hun af dødsangst og har meget svært ved at køre i bil på store veje. Hun har ikke meget energi og har svært ved at klare sig selv.

- Nogle gange kan jeg da godt tænke, om det her er et liv, der er værd at leve, siger hun.

Bliver vred på uopmærksomme chauffører

Dorte Hansen var offer for en af rigtig mange ulykker, der involverer erhvervskøretøjer som lastbiler, varevogne eller busser. I en ny undersøgelse svarer hver 10. chauffør, at de har været involveret i en større eller mindre ulykke inden for det seneste år.

Blandt de hyppigste årsager er manglende koncentration, træthed og stress.

- Jeg bliver vred, når jeg ser en chauffør med sin telefon eller med nogle papirer. Det er ikke i orden. De kan udslette en hel familie på ingen tid, siger Dorte Hansen.

Hun har ikke talt med manden, der kørte lastbilen på den skæbnesvangre dag for næsten tre år siden. Gennem en tredjepart har hun fået at vide, at han 'har fået sin straf', og at han forklarede, at han ganske simpelt ikke så Dorte Hansens bil.

- Jeg er ikke vred på ham. Det får jeg ikke noget ud af. Så bliver jeg bare sur og deprimeret. For mig gælder det om at overleve og komme videre, for det her går lige så meget ud over min familie, som det går ud over mig.

Næste store projekt

Dorte Hansen bor på Als med sin mand og to børn på 21 og 18 år. Hun har opgivet at komme sig rent fysisk og komme til at arbejde som sygeplejerske igen.

Men det betyder ikke, at hun har givet op. Sammen med sin sagsbehandler arbejder Dorte Hansen på at finde noget arbejde i to til fem timer om ugen.

- Det skal prøves. Både for min skyld og for min families.