Samfund

Vildt roboteventyr udvikler sig i Odense – nu er der over 100 virksomheder

Robotvirksomhederne vokser voldsomt frem i Odense – alene de sidste to år er der kommet 41 procent flere robotvirksomheder til byen.

De lukker og åbner skuffer i IKEA, de holder kameraerne, når filmene bliver optaget og de er til stede under operationer, som et sæt ekstra arme. Robotterne er alle steder og mange af dem kommer fra Odense. 

Det er nemlig et sandt roboteventyr, der udfolder sig i Odense i disse år, hvor flere og flere robotvirksomheder vokser frem i den fynske by.

TV2-vært Mikael Kamber er på besøg hos Universal Robots for at høre om deres roboteventyr. Eventyret begyndte for 16 år siden, da Odense Kommune for første gang besluttede at investere offentlige penge i robotteknologi, og det skulle vise sig at være en god forretning.

Alene fra 2015 til 2017 er antallet af robotvirksomheder steget markant i Odense. I 2015 var der 72 robotvirksomheder, mens der nu i 2017 er 102 robotvirksomheder i Odense Kommune - altså en stigning på 41 procent.

Det er et samarbejde mellem tre parter, der har været med til at gøre Odense til et mekka for robotter – nemlig samarbejdet mellem virksomhederne, universitetet og flere andre forsknings- og uddannelsessteder, og det er Steen Møller, der er medlem af byrådet i Odense Kommune, meget tilfreds med:

- Her har vi fat i noget, der er unikt for Fyn og Odense. Her har vi en styrkeposition, dels fordi vi har universitetet, der har en masse viden, og virksomhederne der arbejder med robotteknologi, siger Steen Møller.

De 102 virksomheder sørger nu for, at 2500 mennesker arbejder med robotteknologi i Odense Kommune. Forventningen er, at der i 2020 vil være 3000 mennesker, der arbejder med robotter i Odense. 

Fra nul til en milliard

En af de virksomheder, der har været med fra begyndelsen af det fynske roboteventyr er ’Universal Robots’, der producerer robotarme i alle tænkelige størrelser og til alle tænkelige formål. 

- Vores robotter bliver rent praktisk brugt i industrier, hvor de skal flytte emner fra et sted til et andet. Men de bliver også brugt til andre ting for eksempel hos IKEA, hvor de skal være skuffeåbnere eller i filmindustrien, hvor de skal holde kameraer eller sågar under operationer, fortæller Søren Helding Madsen, der er teamleder hos Universal Robots.

Robotvirksomheden er kun 12 år gammel, og selvom konkurrencen er voksende, så er der intet, der tyder på, at der bliver mindre arbejde til virksomheden i fremtiden.

Ifølge Gartner, et af verdens førende it-analysefirmaer, så ligger kunstigintelligens nemlig på listen over de teknologier, som i den nærmeste fremtid vil få den største betydning for hverdagslivet:

- Kunstig intelligens siver ind i stort set al teknologi og vil skabe en slagmark for teknologiudbydere over de næste fem år, skriver Gartner i en rapport.