Trods klogere og klogere robotter - danske virksomheder hyrer

Robotterne overtager mere og mere af det menneskelige arbejde, men det betyder ikke, at arbejdspladserne forsvinder.

Robotten samler det ene metalstykke op efter det andet og propper det i maskinen – et hårdt arbejde der indtil for et halvt år siden blev udført af nogle mennesker i Polen, men sådan er det ikke længere.

TV 2-vært Mikael Kamber har besøgt den danske virksomhed Haarslev Industries, der er én af de virksomheder, der har taget al produktionen tilbage til Danmark. Robotterne gør nemlig, at det kan betale sig - også for medarbejderne. 

- Jeg har fået den bedste arbejdskollega. Udover at den udfører svejsearbejdet langt hurtigere end jeg, slipper jeg også for ondt i ryggen, siger Martin Ohlsen, der er industritekniker hos Haarslev Industries. 

TV2-vært Mikael Kamber besøger Haarslev Industries, der har taget deres produktion hjem igen.
TV2-vært Mikael Kamber besøger Haarslev Industries, der har taget deres produktion hjem igen. Foto: TV 2

Og Haarslev Industries er langt fra den eneste danske virksomhed, der har draget stor nytte af robotterne.

Faktisk er Danmark det land, der næst efter Tyskland bruger flest robotter i produktionen, og det betyder, at lidt over hver fjerde virksomhed i Danmark, der tidligere har flyttet produktionen til udlandet, nu har flyttet produktionen tilbage til Danmark.

I Region Syddanmark er det hele 38 procent af alle virksomheder, der inden for de seneste 12 måneder har flyttet produktion tilbage til Danmark.

Og selvom at robotterne nu har overtaget en del af arbejdet hos Haarslev Industries, så er medarbejderne ikke bange for, at de pludselig står uden job. Faktisk oplever industriteknikeren Martin Ohlsen, at robotten har været en stor hjælp i hans hverdag:

- Jeg kan mærke en stor forskel med robotten. Nu jeg har ikke ondt i skulderen, og jeg har ikke ondt i ryggen med alle de løft. Så det er min bedste ven. Det er det, siger Martin Ohlsen, der nu arbejder med robotterne hver dag.

Men robotudviklingen er langt fra slut hos Haarslev Industries, der har planer om at investere i mere robotteknologi i fremtiden. Udviklingen er afgørende, hvis virksomheden fortsat skal være konkurrencedygtig og samtidig ligge i Danmark, fortæller David Coen, der er produktionsdirektør:

- Vi har valgt at fortsætte fremstillingen i Danmark, men som alle andre er vi også nød til at være konkurrencedygtige. Derfor har vi valgt at fortsætte med at investere i robotteknik og udstyr, så vi kan optimere medarbejdernes arbejde mest muligt, siger David Coen.

Så mange virksomheder har flyttet produktionen tilbage til Danmark

Mikael Kamber viser rundt på Teknologisk Institut, hvor de har robotter, der både kan se, føle og måle præcist.
Mikael Kamber viser rundt på Teknologisk Institut, hvor de har robotter, der både kan se, føle og måle præcist. Foto: TV 2

Robotterne vil ændre arbejdsformerne

Tilbage står spørgsmålet: Hvornår overtager robotterne så alle vores job? Ifølge Kurt Nielsen, der er Centerchef ved Teknologisk Institut i Odense, vil robotterne ikke fjerne menneskerne fra arbejdspladserne, men de vil helt sikkert ændre den måde vi arbejder på:

- Det lange perspektiv er jo formentlig, at der ude i fremstillingsvirksomhederne vil være færre og færre mennesker, som arbejder med selve produktionen. På den måde vil robotterne ændre den type arbejdsopgaver, som der er behov for, siger Kurt Nielsen, der dog tilføjer, at der samtidig vil skabes nye jobmuligheder:

- Det vi ser, er, at de virksomheder, der i stigende grad bruger robotteknologi, flytter produktionen tilbage til Danmark, fordi de pludselig bliver mere konkurrencedygtige. Og det betyder, at de får flere kunder, øget eksport, og det skaber eksempelvis nye arbejdspladser til salgsafdelingen og service- eller supportafdelingen, siger Kurt Nielsen.

Hos Haarslev Industries har robotterne betydet, at firmaet nu har kunne slå 50 nye stillinger op.

Herunder giver Klaus Æ. Mogensen, der er fremtidsforsker på Instituttet for Fremtidsforskning, fem bud på, hvad der inden for nær fremtid vil være domineret eller helt overtaget af robotter:

Her vil robotter overtage vores job i fremtiden