82-årig pantsamler tjener 1.000 kroner ekstra på flasker - nu får han og de andre en håndsrækning
En ny forening vil gøre livet nemmere for landets pantsamlere. Én af dem, der hilser initiativet velkommen, er 82-årige Hans Lautrup-Larsen.
Du skal ikke se skævt på de mennesker, der samler pantflasker fra skraldespandene på torve og pladser.
For pantsamlerne er hele Danmarks miljømedarbejdere, der er med til at sikre, at millioner af glasflasker og dåser havner de rigtige steder, og de fortjener, at deres liv bliver gjort nemmere.
Sådan lyder budskabet fra en ny forening, hvor medlemmerne har sat sig for at forbedre arbejdsforholdene og værdigheden for pantsamlere i hele landet.
Foreningen, der bærer navnet ’Forening for Bæredygtig Pant’, har allerede taget en række initiativer til at gøre forholdene bedre.
Én af de danskere, som vil få gavn af foreningens arbejde er 82-årige pensionist Hans Lautrup-Larsen.
Han er hverken hjemløs eller socialt udsat. Hans Lautrup-Larsen samler pant for at spæde lidt til sin pension, og fordi det holder ham i gang, fortæller han.
- Nu har jeg haft et arbejdsliv indendørs i mange år, og så kan jeg godt lide at bevæge mig udendørs i sommermånederne – for det er kun i de måneder, der er noget at hente. Om vinteren er der ikke noget, siger han i Go’ morgen Danmark.
På en god måned kan pantflaskerne give Hans Lautrup-Larsen 1.000 kroner ekstra, og han hilser initiativet velkommen.
Vil ændre samlernes image
Ifølge Michael Lodberg Olsen, der har stiftet ’Forening for Bæredygtig Pant’, findes der mange som Hans Lautrup-Larsen – som folk ser skævt til, når de roder i skraldet.
Dét vil han lave om på.
- En dåse går igen 8-10 gange. I stedet for at se på dem som fattige, socialt udsatte eller hjemløse, skal vi se på dem som Danmarks miljømedarbejdere, siger Michael Lodberg Olsen.
Derudover er ’arbejdsforholdene’ i dag ikke gode nok, lyder det.
Blandt andet har han derfor opfundet en såkaldt ’panthylde’, hvor man kan stille pantflaskerne i stedet for at smide dem i skraldespanden.
- I stedet for at folk skal gå og rode i affald for at finde pant, så kunne vi gøre det lidt mere værdigt, hvis vi kunne sætte panten ved siden af. Det var der, hvor det hele startede, forklarer Michael Lodberg Olsen.
Giv din pant videre
I dag bliver panthylderne brugt i 12 danske byer.
På siden af hylderne står der: ”Giv din pant videre”, og det er noget, som Hans Lautrup-Larsen sætter pris på.
- Der er selvfølgelig nogen, der stadig putter dåserne ned i spanden og ikke har set hylden, men stort set, synes jeg, det fungerer godt, og jeg er glad for det, siger han i Go’ morgen Danmark.
Panthylderne er kun én af de ting, som foreningen vil have udbredt i hele Danmark, så samlernes arbejdsforhold bliver bedre.
Foreningen vil uddele store grønne, genbrugelige, kraftige plasticposer med hanke, som er nemmere at bære, og håndsprit, som samlerne kan bruge til at rense deres hænder med. Og så vil foreningen give kurser i ’god pantkultur’.
På de store, grønne poser står der skrevet: ”Pantsamler”, og over teksten er der trykt et logo for genbrug. Det skal være med til at synliggøre pantsamlerne, fortæller Michael Lodberg Olsen.
Hans Lautrup-Larsen testede de nye poser, da han samlede pant i Fælledparken 1. maj. Han synes, de er gode, og han synes, at idéen om at uddele håndsprit og give kurser til pantsamlerne er god.
For det er ikke alle, der er opmærksomme på, hvornår de må tage en flaske, og hvornår de skal lade den stå, lyder det.
- Folk skal have lov til at ligge på græsset eller sidde på en bænk og nyde deres øl eller sodavand i fred, siger Hans Lautrup-Larsen.