Samfund

Robot hjælper 14-årig dreng med hjernetumor: Nu kan han gå i skole med sine venner

Robotteknologien er under rivende udvikling både i erhvervslivet og i privaten, og for 14-årige Frederik betyder teknologien en verden til forskel.

I snart 1½ år har Hammel Neurocenter været Frederik Hansens hjem. Her blev han indlagt i januar 2016, da lægerne opdagede en hjernetumor. Siden da har Frederiks liv været præget af lange og hårde behandlingsforløb, hvor han ikke har haft mulighed for at deltage i skolelivet sammen med sine venner.

Men det har robotten ’OriHime’ nu ændret på – den kan nemlig være Frederiks øjne og øre i 8.b på Næshøjskolen i Aarhus, som TV 2-vært Mikael Kamber har besøgt.

Og for Frederik Hansen betyder robottens hjælp, at overgangen fra at være syg til måske en dag at komme tilbage til skolen bliver lidt nemmere.

- Så bliver det ikke så mærkeligt at komme tilbage til vennerne, siger Frederik.

En fordel at de kammeraterne ikke kan se Frederik

Orihime er den første af sin slags i Danmark. Med lignende tidligere robotter ville der også være monteret et kamera, så klassen kan se Frederik Hansen, men for ham er det en fordel, at kunne gemme sig bag robotten.

- De kan ikke se Frederik, men Frederik kan se dem. Frederik har ændret udseende, han havde for eksempel intet hår i starten. Så det ville være grænseoverskridende for ham, hvis klassen kunne se ham, siger Pia Hansen, Frederik Hansens mor. 

Istedet gør Orihime det muligt for Frederik at følge med i mode og trends på en måde han ellers ikke har haft mulighed for i det halvandet år, han har været indlagt.

- Det giver ham et selvtillidsboost, siger Pia Hansen.

Det er en fordel, at han kan se klassekammeraterne, og de ikke kan se ham. Video: Anna Underbjerg Mikkelsen

Robotten skaber glæde i klassen                    

Japanske ’OriHime’ er ikke kun til stor gavn for Frederik Hansen – også hans klassekammerater synes, at robotten gør det nemmere at holde kontakten til Frederik, når han nu ikke kan deltage fysisk i klassen.

- Der var et langt stykke tid, hvor han var under kemo, hvor vi næsten ikke kunne tale med ham. Men nu kan vi faktisk tale en hel del med ham, siger Jakob William Høyrup, der også går i 8.b på Næshøjskolen.

Robotten ’Orihime’ er den første af sin slags i Danmark, og ved første øjekast kan robotten måske fremstå simpel, men det er den slet ikke, fortæller Ivan Kjær Lauridsen, der er velfærdsteknologichef i Aarhus Kommune:

- Det, robotten giver mulighed for, er, at personen i den anden ende har mulighed for at styre nøjagtigt, hvor de ønsker at se hen. Det kan man for eksempel ikke med en mobiltelefon eller en skypeforbindelse, siger Ivan Kjær Lauridsen.

Tilbage på Hammel Neurocenter ved Frederik Hansen ikke, hvornår han kan vende tilbage til klassen og sine klassekammerater, men med ’Orihime’ føles hverdagen lidt nemmere, indtil han kan:

- Det er blevet bedre, nu hvor jeg har robotten, siger Frederik Hansen.

Se med i aftenens 19-Nyheder, hvor Mikael Kamber kommer ud og besøger Frederik Hansen og robotten Orihime. Indslaget er en del af en serie, hvor TV 2s faste inspirationsindslag sætter fokus på robotter i Danmar