Samfund

Danskerne taler ikke løn: - Jeg har oplevet for meget misundelse blandt kolleger

Løn er et tabubelagt emne, og det skyldes ofte en indgroet kultur på arbejdsmarkedet. Vi har spurgt TV 2's brugere, om de taler om løn.

- Med en hadsk debatkultur i et land fuld af misundelige mennesker, så bliver det nej tak herfra.

Sådan skriver Claus Poulsen blandt andet på TV 2 Nyhedernes Facebookside. Han takker ligesom en del andre nej tak til at oplyse, hvor meget han månedligt kan hæve fra sin løncheck.

En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser nemlig, at seks ud af ti danskere ikke taler om deres løn med kolleger. Over halvdelen af undersøgelsens deltagere svarer, at løn er en personlig sag, og at de derfor ikke vil fortælle om den.

Men ifølge Institut for Menneskerettigheder er det også kulturelle vaner, der gør det svært at tale åbent om løn på arbejdspladsen.

- Hvis vi spørger lønmodtagerne, hvad der skal til, svarer de fleste, at der er kulturbarrierer, der gør, at man ikke er så åben omkring de her forhold. Kultur fylder rigtig meget, forklarer teamleder Ask Hesby Krogh.

Kulturen tilskynder ikke åbenhed

Ifølge en afstemning, som TV 2 har foretaget, svarer 64 procent ud af 4.307 brugere da også nej til, om de på arbejdspladsen taler med kolleger om lønforhold.  

- Jeg vil ikke tale om det. Jeg har selv oplevet for meget jantelovsmisundelse fra kollegaer tidligere. Jeg har oplevet kollegaer, som var super glade for deres job og deres løn, indtil de fik at vide, at en kollega fik et par tusinde mere om måneden. Så var det lige pludselig en lorte arbejdsplads og en lortechef, skriver Per Rehné blandt andet på TV 2 Nyhedernes Facebookside.

Til sammenligning svarer kun 33 procent i TV 2’s afstemning, at de taler om løn på arbejdspladsen, og flere peger altså på, at det lave procenttal kan skyldes en kultur på det danske arbejdsmarked.

- Mig gør det ikke noget. Men det er vist sådan en dansk ting, at ’det snakker man ikke højt om, for tænk, hvis naboen får mere’, skriver Roland Hansen.

Flertal ønsker mere åbenhed på arbejdet

At vide hvad ens kolleger tjener, kan ellers være brugbart, når man sidder i en lønforhandling og kender til, hvad kolleger, der laver det samme, som én selv, tjener. På den måde vil man nemlig nemmere kunne forhandle.

Det påpeger flere af TV 2’s brugere også på Facebook.

- Ved hemmeligholdelse af løn er fordelen i 99 procent af tilfældene udelukkende arbejdsgiverens. Jeg har aldrig forstået, at lønmodtageren ikke selv kan se det? Skriver Lau Laursen.

I en anden afstemning har 58 procent af 3.571 TV 2-brugere da også svaret, at de ville ønske, at der var mere åbenhed om løn på jobbet.

Èn skal bryde isen

I en tredje afstemning svarer folk, at de gerne vil svare, hvis en kollega spørger, hvad de tjener. Men det kan for nogen være et svært spørgsmål at få.

- Jeg synes altid, at folk bliver underlige, hvis man spørger, hvad de får i løn, skriver Mads Hansen blandt andet på TV 2 Nyhedernes Facebookside.

Det er ikke desto mindre det spørgsmål, der skal til, hvis man ønsker mere åbenhed på arbejdspladsen. Der skal ifølge teamleder hos Institut for Menneskerettigheder Ask Hesby Krogh bare være én, der bryder isen.

- Det er måske lidt for offensivt at bringe det op over frokostbordet i kantinen, men op til en lønforhandling giver det god mening at bringe det på bane og spørge, hvad hinanden tjener, siger han til TV 2.