Cykelhjelmen reddede familiefars liv: - Det er sgu for dumt at lade være

16x9
Jens Christensen blev reddet af sin cykelhjelm. Foto: Privatfoto

Voksne danskere er blevet bedre til at bruge cykelhjelm, men er stadig langt efter deres børn. Mød Jens Christensen, der blev reddet af sin hjelm.

- Det er sgu ikke værd at dø, fordi man ikke vil tage et stykke plastic på hovedet.

Ordene er Jens Christensens. Den 45-årige familiefar fra Virum kørte den 20. december 2016 på cykel ind i siden på en bil og fløj hen over taget. Han landede direkte på hovedet og fik blandt andet tre brud på nakken.

I dag er Jens Christensen lykkelig for, at han huskede cykelhjelmen den decemberdag i fjor.

- I dag vil jeg helt klart vende om og hente hjelmen, hvis jeg skulle have glemt den. Det gjorde jeg ikke tidligere. Det er ikke for at være frelst, men jeg fik at vide på sygehuset, at cykelhjelmen reddede mit liv. Så bliver det sgu pludselig nærværende. Og så er det et vigtigt signal at sende til sine børn, at man tager sikkerheden seriøst.

Vi er blevet bedre, men halter efter vores børn

En helt ny undersøgelse fra Sikker Trafik viser, at voksne danskere generelt er blevet bedre til at klikke cykelhjelmen på, når jernhesten skal luftes. Men vi er stadig markant dårligere til at huske hjelmen end vores børn.

I 2015 brugte 31 procent af de 26- til 60-årige danskere cykelhjelm. Det tal var i 2016 steget til 37 procent. Til sammenligning brugte 75 procent af børn under 11 år cykelhjelmen i 2016.

Hos Sikker Trafik opfordrer man også voksne danskere til at huske cykelhjelmen.

 - Vi ser desværre af og til voksne, der bliver indlagt med alvorlige skader på deres hoved efter et cykelstyrt. Det rammer hele familien, når en mor eller far kommer til skade. Derfor opfordrer vi endnu flere forældre til at bruge cykelhjelm. Når forældrene bruger hjelm, er det også nemmere at få børnene til at gøre det, da børnene kopierer forældrenes adfærd i trafikken, siger pressechef Søren Ørsted Pedersen fra Rådet for Sikker Trafik til TV 2.

Han tilføjer:

- Der er historisk mange, der bruger cykelhjelm, hvilket er meget positivt. Hjelmen kan forebygge, at man får alvorlige skader på sin hjerne, hvis man falder på cyklen. Blandt de voksne kan vi også se, at flere og flere bruger cykelhjelm. Men forældregenerationen halter stadig meget efter børnene, når vi ser på, hvor mange der cykler med hjelm. Det er problematisk, da forældrene også kommer til skade i trafikken, og børn ofte kopierer forældres adfærd i trafikken.

Afstemning
Afstemning
Afstemning
Afstemning