Samfund

Boligejere om ny skatteaftale: Det er altid dejligt, hvis der bliver en lille skattelettelse

Med den nye boligskatteaftale falder boligskatten for Kurt og Birgitte Havn.

PRÆCISERING: Forud for præsentationen af det nye boligskattesystem var der indikationer på, at parret ville ende ud med en skattestigning. Det har vist sig ikke at blive tilfældet. Artiklen er opdateret efter den fulde boligaftale blev kendt.

Den nye boligskatteaftale, som regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i dag har præsenteret, falder alligevel positivt ud for to boligejere i Vanløse.

For Kurt og Birgitte Havn betyder aftalen, at de kommer til at betale mindre i boligskat.

- Nu har vi ventet på den her aftale i, hvad jeg synes er flere år. Så efterhånden håber man ikke så meget. Men vores største håb er, at vi kan blive boende i vores hus, siger Birgitte Havn.

Ægteparret har kun deres folkepension at leve for, så en højere boligskat ville få store konsekvenser for deres mulighed for at blive boende i huset.

Vil ikke presses ud

Kurt og Birgitte Havns bolig er vurderet til fem millioner kroner. De betaler 16.000 kroner om året i boligskat, uden at grundskylden er talt med. Det beløb stiger til 22.000, hvis de fremover skal betale 0,55 procent af boligens værdi, sådan som det nye boligskattesystem lægger op til.  

- Man har altså været skatteborgere i Københavns Kommune altid, fra man var 17 år og startede på arbejdsmarkedet. Så kan det jo ikke være rigtigt, at den dag man er folkepensionist, hvor man ikke har de helt store midler, så skal man bare presses ud, siger Birgitte Havn.

I det nye boligskattesystem indføres da også et forsigtighedsprincip på 20 procent. Dermed trækkes der 20 procent fra den offentlige ejendomsvurdering, når beskatningen skal beregnes, hvilket er med til at trække Kurt og Birgitte Havns ejendomsværdiskat ned.

Forsigtighedsprincip og indefrysning af grundskyld

Heldigvis for det pensionerede ægtepar indebærer aftalen også en indefrysning af stigende grundskyld.

For med en ny forventet grundskyldsprocent på 1,6 procent, skal Kurt og Birgitte Havn fremover kun betale 40.960 kroner i stedet for tidligere 54.400 kroner.

Dermed kan parret, hvis alle beregninger holder stik, se frem til at spare i alt 7.440 kroner om året på udgifter til boligskat.

- Det er altid dejligt, hvis der bliver en lille skattelettelse, men på den anden side så synes jeg ikke i de store træk at det hjælper os så meget. Fordi det stadig er så store skatter. Det er helt ude af proportioner, at vi skal give op mod 75.000 for at bo i sådan et lille hus, som vi bor i. Selvfølgelig skal vi ind og lande på aftalen og se, om vi også kan få nogle fordele, siger Birgitte Havn.

Nedenstående beregning er blevet til i samarbejde med Danske Bank, der understreger, at disse beregninger er usikre, da man principielt sammenligner år 2021 med år 2016.

En yderligere fordel kan ægteparret da også se frem til. Det nye boligskattesystem indeholder en særlig nedsættelse til pensionister på 0,22 procentpoint (dog højst 6.000 kroner). Derudover indeholder boligskattesystem også en nedsættelse ved huskøb før 1998.