Samfund

LO-formand afbrudt under tale i Fælledparken: - Du er en klasseforræder

Unge byggelærlinge ønskede at vise deres utilfredshed med ny overenskomst, som blev stemt igennem i sidste måned.

Få minutter inde i sin 1. maj-tale i Fælledparken i København blev LO-formand Lizette Risgaard mandag eftermiddag afbrudt af flere unge aktivister.

De indtog scenen bevæbnet med et stort orange banner med teksten ”77 % - Der blev kraftedeme sagt nej” og gik målrettet henover scenen i retning mod talerstolen.

Her forsøgte Lizette Risgaard med den ene arm at tage fat i banneret og holde dem væk, men en af mændene nåede frem til mikrofonen og råbte ud til tilhørerne:

- Klasseforræder. Du er en klasseforræder.

LO-formanden forsøgte derefter at genoptage sin tale, hvor hun var ved at fortælle om fællesskabet i Danmarks største interesseorganisation, men få sekunder senere tiltvang aktivisten sig igen adgang til mikrofonen.

- Vi overgiver aldrig kampen for det solidariske arbejdsmarked, og det må du heller aldrig gøre, råbte han videre, mens Lizette Risgaard forsøgte at holde ham væk.

Herefter fik hun lov at forsætte sin 1. maj-tale, mens aktivisterne blev stående forrest på scenen og fremviste deres banner.

- Nu har vi set det, og vi kender det jo godt. Og ved I hvad, vi er jo ikke uenige, kære venner. Vi er stadigvæk et stolt fællesskab, og vi er et demokrati, der har respekt for hinanden, sagde LO-formanden.

Ville vise modstand mod overenskomstaftale

Manden, der afbrød talen og råbte i mikrofonen, er tømmerlærling Jonas Rod. Han forklarer, at aktionen var et udtryk for utilfredshed med den overenskomst, der i april blev stemt igennem.

Selvom der i byggeriet var stor modstand mod aftalen, valgte et samlet flertal på 57,2 procent at stemme ja til overenskomsterne, der gælder 424.000 privatansatte de næste tre år.

Men for aktivisterne var det vigtigt at vise, at det ikke var et samlet LO, der stemte ja.

Utilfredshed med den nye overenskomst fik unge byggelærlinge til at storme scenen under 1.maj-arrangementet i Fælledparken. Video: Morten Nielsen

- Jeg synes egentlig, det er helt ok, og jeg synes, det er enormt vigtigt, der kommer fokus på det netop i dag, fordi det ikke er mere end et par uger siden, overenskomsten blev trukket langt ned over hovedet på os. Så det var vigtigt for os fra byggefagene, at sige, at 77 procent sagde nej til den her aftale, fordi vi ikke har lyst til at arbejde over, siger Jonas Rod til TV 2.

LO-formand: Det var ok

Politisk kommentator Noa Redington var rådgiver for daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hendes 1. maj-tale i Fælledparken nærmest blev ødelagt af fløjtende demonstranter i 2014.

Han kalder afbrydelsen af Lizette Risgaards tale for en ubehagelig situation.

- Hun er kommet for at holde en tale og har forberedt sig ret grundigt og har taget folk med, der skal understøtte budskabet, og så hopper der en person ind. Man skal ikke tage fejl af, at det er meget personligt intimiderende, når du kommer så tæt på, siger han til TV 2.

- Det kan godt virke meget voldsomt, og det er en svær situation for Lizette Risgaard at være i, og man må føle sig truet. Det må ikke ske sikkerhedsmæssigt, men hun gør det eneste rigtige og bliver ved med at tale.

Selv maner LO-formanden dog til besindighed, da TV 2 fanger hende til en kommentar. Hun fortæller, at hun oplevede, at der blev taget godt imod hendes tale.

- Så var der nogen, der kom op på scenen og gerne ville give deres utilfredshed til kende. Jeg synes civil ulydighed på den måde, hvor der ikke er nogen, der kommer til skade, det må man acceptere sådan en dag som i dag. Det synes jeg er ok, siger Lizette Risgaard til TV 2.

Synes du ikke også, det viser en splittelse blandt jeres medlemmer med hensyn til den nye overenskomst, I har indgået?

- Jeg tror, det er gået op for alle, at det forhandlingsresultat, som 3F’s byggegruppe har forhandlet hjem, det er der rigtig mange, der ikke er tilfredse med, siger Lizette Risgaard.