Han slog og gjorde skade på sig selv: Nu har familien ændret opdragelse - med succes
Familien Land droppede alt, de vidste om børneopdragelse, da deres femårige søn fik diagnosen kompleks autisme - og det hjalp.
Femårige Kian Land sidder i sit barnesæde i bilen.
Han har været i børnehave og er nu på vej hjem, men den lille dreng kan slet ikke finde ro.
Han vrider sig frem og tilbage i selen, skriger og basker med armene, mens tårerne løber ned ad kinderne på ham. Og så begynder han at slå sig selv i ansigtet.
Den voldsomme scene udspillede sig for halvandet år siden.
- Det er en nedsmeltning. Det kan bedst beskrives som, at hans verden falder helt sammen. Fra det ene sekund til det næste kan han slet ikke koncentrere sig om noget, der sker omkring ham, siger Kian Lands mor, dansk-amerikanske Christel Land.
Den er et eksempel på, hvordan hendes søn reagerede dagligt, når han skulle hjem efter fire timer i børnehave.
Efter en udredning af Kians adfærd, fik han diagnosen kompleks autisme. Det har tvunget familien til fuldstændig at ændre deres tilgang til børneopdragelse.
TV 2 var på besøg hos familien, da diagnosen endnu var ny.
Nu - et år senere – har TV 2 igen været forbi. Her er det en både gladere og mere afbalanceret dreng, der viser sig.
Fra nedsmeltning til skoleglæde
Nedsmeltningerne kom ikke kun, når Kian havde været i børnehave. I perioder oplevede familien, at Kian reagerede kraftigt helt op til tre gange om dagen.
- Han var meget selvskadende og hans evne til at være sammen med andre blev egentlig bare værre og værre, siger Christel Land.
Det kan være svært at forestille sig, hvor svært han har haft det, når man ser den nu seksårige Kian i dag.
Han går på specialskole og glæder sig hver dag til at komme hen til sine to klassekammerater.
Han kan lege med biler med sin lillebror, Felix, uden at de kommer op at skændes, og han fortæller stolt, hvordan det går i skolen.
- TV 2-reporteren spurgte ham om, hvad han var god til, og han svarede: "Jeg er god til at gå i skole". Jeg blev så glad for at høre hans svar. Det betyder så uendeligt meget, at han har succesoplevelser - også selvom han har en diagnose, som gør hverdagen udfordrende på mange måder, siger Christel Land.
Sådan så det ud, da TV 2 besøgte familien Land første gang i 2016:
Det blev sort indeni
Autisme-diagnosen kan vise sig meget forskelligt fra barn til barn, men for Kians vedkommende betyder den, at han har ekstremt svært ved at bearbejde sine og andres følelser. Og når han ikke forstår, hvorfor andre børn eller voksne reagerer, som de gør, går det galt.
- Engang prøvede han at beskrive det for mig. Han sagde: "Min krop vil ikke gøre, hvad hjernen siger. Så bliver jeg sort indeni", siger Christel Land.
Som konsekvens valgte familien at tage Kian ud af børnehaven. I et halvt år inden han startede i skole, holdt han sig helt fra legepladser og andre børn og blev på sit værelse det meste af døgnet. Stort set alt andet var for angstfuldt for ham.
Den nye indstilling gør altså verden til forskel, hvis man spørger Chistel Land - og er milevidt fra den Kian, hun oplevede sidste år.
- Før fik han en nedsmeltning, når han havde været i børnehave i fire timer. Nu går han i skole i fire timer dagligt, siger hun.
Nogle dage har Kian mindre overskud. Det kan være, hvis der har været larm eller der har været et brud på rutinen i skolen.
- Når han så kommer hjem, kan han godt selv sige, at han har han brug for at være lidt alene og sidde med sin tablet eller sine bøger for sige selv.
En ny børneopdragelse
Den store positive udvikling handler ifølge Christel Land i høj grad om, at han er endt på en skole, som passer til ham, men også, at familien har lært hans anderledes hjerne meget bedre at kende.
- I store træk har vi smidt alt, vi troede, vi vidste om børneopdragelse, ud af vinduet, siger Christel Land.
Hvis Kian gør noget, som han ikke skal, virker det slet ikke, hvis hans mor begynder at skælde ud.
- Han forstår slet ikke sammenhængen mellem en handling og en konsekvens. Når jeg er frustreret over noget, er det ekstremt vigtigt, at jeg har en neutral stemmeføring.
I stedet er hun nødt til at lægge en dæmper på alle sine egne følelser.
- Hvis han kan mærke, jeg er frustreret, så kan han fysisk ikke høre, hvad jeg siger. Så jeg skal være meget strategisk med, hvornår jeg vælger at tage konflikter, hvis han for eksempel slår sin lillebror i affekt, siger hun.
I stedet skal hun vente et par timer og så tage konflikten.
Dyrk succeserne
For Kian har et enkelt år gjort, at han har fået et meget større overskud og selvtillid.
Christel Land har gjort alt, hvad hun kunne, for at hendes søn ikke skulle føle sig forkert.
Det er der kommet den engelsksprogede bog "The Superhero Brain" - "Superheltehjernen" - ud af.
- Mange af de børnebøger, der findes om autisme, handler kun om, hvad det er. De dyrker kun det faktuelle ved det. Jeg vil gerne forklare børnene, hvilke styrker der er ved at have en autistisk hjerne. Børn med autisme kan måske høre ting, vi andre ikke hører, mærke ting, vi andre ikke kan, eller dufte ting, vi andre ikke dufter. Han sanser helt anderledes, siger hun.
Den handler om, at give børnene en følelse af, at de også kan have succesoplevelser.
- Det er vigtigt at kunne se styrkerne i det. Og vise dem, at der er nogle ting, som føles svære, men stadig give dem budskabet om, at de kan gøre de ting, du sætter sig for alligevel, siger Christel Land.