Danskerne skylder 100 milliarder i skat: SĂĄ meget mangler i din kommune

Danskerne skylder knap 100 milliarder kroner til Skat - sjællænderne er de værste skyldnere.

Det offentlige Danmark har 98,1 milliarder kroner til gode ifølge den seneste opgørelse fra Skatteministeriet, og det er det højeste tal nogensinde, siden man begyndte at opgøre gælden for over 10 år siden.

Skat gør klogt i at kigge til Sjælland, når gælden skal inddrives. Tal fra skatteministeriet viser, at beboerne her er de værste skyldnere.

Ifølge forbrugerøkonom ved Nordea Ann Lehmann Erichsen er det en kombination af færre i arbejde og mén, fra da boligboblen brast, som kan være årsag til, at sjællænderne har de største kvaler med likviditeten:

- Andelen, som er i job på Sjælland, den såkaldte erhvervsfrekvens, er lavere end i Jylland. Vi har også flere på overførsel på Sjælland end i Jylland. Sidst, men ikke mindst, er det spor, fra da boligboblen sprang, hvor Region Sjælland blev ramt særligt hårdt.

Farvel til den rådne banan, goddag til det plettede æble

Siden finanskrisen ramte Danmark i 2007, har man snakket om den rådne banan med reference til, at flere udkantskommuner fra Nordjylland til Lolland-Falster har været spændt økonomisk hårdt for. Ann Lehman Erichsen mener dog godt, at man kan aflive den metafor til fordel for et kriseramt Sjælland, der ligner et plettet æble set fra oven, siger hun:

- Ser vi på de unge mennesker, så har de i eksempelvis Vestjylland været gode til at tage en erhvervsuddannelse. Der har sjællænderne ikke været lige så gode. I Nordjylland går det også rigtig godt. Ser man på boligpriserne, så har de aldrig været højere på parcelhuse.

Her skylder folk mest til SKAT

Gæld til SKAT per borger i kommunerne

FĂĄ skylder meget - her bor de

TV 2 har i de her dage fokus på den store skattegæld og forsøger at sætte ansigt på nogle af dem, som ikke vil betale. Det har vi blandt andet gjort ved at trække data fra tingbogen, hvor det fremgår, hvis Skat har taget udlæg i en fast ejendom.

Oplysningerne er trukket i marts 2017, og det kan ses, at Skat har gjort udlæg i knap 12.000 ejendomme for lidt over tre milliarder kroner.

I kortet nedenfor er de 100 største udlæg samlet. TV 2 har valgt at offentliggøre postnummer, adresse (husnumre er udeladt) samt størrelsen på det udlæg, Skat har gjort i ejendommen.

Selvom Skat har gjort udlæg i fast ejendom, kan ejeren godt have påklaget Skats afgørelse. Ejeren kan også være i gang med at betale af - i så fald er gælden mindre end det beløb, som udlægget er gjort i.

Langt de fleste udlæg er små udlæg på få tusinde kroner og kan for eksempel dække over manglende indbetalinger af ejendomsskatter.

De 100 største udlæg udgør alene en fjerdedel af Skats samlede udlæg i fast ejendom - cirka 750 millioner kroner.

Det er altså ganske få mennesker, som skylder store beløb.

MĂĄ opgive mange af pengene

Tidligere er det kommet frem, at Skat sandsynligvis må vinke farvel til en stor del af gælden, fordi man blandt andet har været for langsom til at inddrive gælden på grund af problemerne med inddrivelsessystemet. Desto længere tid der går, før man inddriver en gæld, desto mindre er chancen for at få den igen, fordi folk eksempelvis kan gå konkurs, dø eller miste deres indkomst.

Ifølge en rapport fra revisionsfirmaet PwC er det op til 80 af de 100 milliarder kroner, som Skat måske aldrig får ind.

Skatteministeren har dog understreget, at gælden ikke bliver afskrevet.

- Kommer en borger eller en virksomhed til penge, vil myndighederne straks genoptage inddrivelsen, sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Politiken tidligere i april.