Samfund

Ny saunatrend kombinerer varme og kostumeshow

Saunagus er en blanding af varme, duftende olier og musik, der tager gæsterne igennem en planlagt fortælling.

En saunaoplevelse er for mange noget, man forbinder med en tur i svømmehallen eller et spaophold.

For andre er det dog en hel kultur, og den nyeste trend indenfor saunakultur hedder saunagus. Her er det en såkaldt gusmester i udklædning, der styrer gæsternes ophold i saunaen.

- Det vigtigste, når man laver saunagus, er damp og olie, og at man får spredt olierne rundt, siger Solveig Valgaardsdottir, der er gusmester til TV 2.

Saunagus er oplevelsen af en sauna tilsat duftende olier, musik, kostumer og fortællinger. Begrebet kommer fra havgus, hvor man oplever en sky af fugtig luft ruller ind over landet. 

Derfor er saunagus heller ikke bare varme. En god saunagus skabes også af velduftende olier.

- Jeg starter lidt blødt med nogle bløde olier, som er salvie og lavendel. Til sidst har jeg pebermynte, som er koldt, for at lave lidt drama i det, siger Solveig Valgaardsdottir.

Varmen er ikke alt

Søndag blev der afholdt finaler ved DM i saunagus og her bedømmes gusmesteren efter om varmen, altså gusen, styres rigtigt.

- Ens publikum skal nødigt dratte af pinden, men de skal samtidig have en oplevelse, hvor de bliver udfordret lige til stregen, siger Lars Miss, der er dommer ved DM i saunagus.

Pointene gives efter hvor gode duftene er, og om man fordeler varmen rigtigt. Men samtidig handler det også, om det show gustmesteren udfører og en god fortælling.

En af dem, der var med ved DM, er Angelina Moustgård. Hun var gæst til 25 saunaguser i de tre dage, som mesterskaberne varede.

- Blodet koger og bobler, og det er fedt, siger hun og mener ikke, at udklædning i en sauna er skørt.

- Det er et show som så meget andet. Det er ligesom skøjteløb, hvor man også klæder sig ud. Jeg synes, det er kommet for at blive, og jeg synes, det er fedt, hvordan folk gør så meget ud af det, siger Angelina Moustgård.