Samfund

Droppede smartphone og fik en klaptelefon: Jeg fik pludselig fantom-vibrationer

Smartphonen er for mange blevet en uundværlig følgesvend. Som eksperiment har Lasse derfor droppet den helt - men resultatet kom bag på ham.

Det er knap et år siden, at alvoren gik op for 29-årige Lasse Løber. På en café med blikket rettet ned mod sin iPhone blev han pludselig bevidst om, at hans fokus slet ikke lå på de venner, som han egentlig sad der for at være sammen med.

Det var rettet mod hele den verden, som hans smartphone med kun et par klik hele tiden gav ham adgang til.

- Jeg tjekkede konstant forskellige apps, sendte e-mails i tide og utide og kunne faktisk blive helt stresset af hele tiden at være "på", fortæller Lasse Løber, der til daglig arbejder som selvstændig i kommunikationsbranchen.

Han begyndte derfor at tænke på: Ville han overhovedet kunne undvære smartphone over længere tid - og hvad ville konsekvenserne være?

Som en junkie med abstinenser

Ser man på de nyeste tal, er det tydeligt, at smartphonen efterhånden har indtaget de fleste danskeres liv.

På bare seks år er antallet af danske husstande med en smartphone nemlig eksploderet fra 33 procent til 84 procent i år, viser tal fra Danmarks Statistik.

Selv når jeg ikke havde en telefon på mig, føltes det, som om noget ringede.

Lasse Løber

Alligevel valgte Lasse Løber sidste sommer at bytte smartphonen ud med en gammeldags klaptelefon fra tiden før sociale medier, push-beskeder og mail-notifikationer. Kort sagt en telefon, der kan to ting: Ringe og skrive.

Resultatet af eksperimentet blev i første omgang, hvad han selv kalder "en junkie, der fik abstinenser af en kold tyrker".

- Jeg havde fantom-vibrationer i lommen. Selv når jeg ikke havde en telefon på mig, føltes det, som om noget ringede. Der gik det op for mig, hvor afhængig jeg var blevet af den - og jeg følte mig reelt som en junkie, siger Lasse Løber, der også kæmpede med et tomrum og en følelse af at gå glip af noget.

Læge: Din smartphone er en dopaminpusher

Netop de symptomer er ikke længere end sjældenhed hos danskerne. Det oplever læge Imran Rashid, der netop har udgivet bogen ’Sluk – kunsten at overleve i en digital verden’.

Han ser både flere børn og voksne blive afhænge af digitale skærme, fordi notifikationer, beskeder og spil er med til at skabe en frigørelse af belønningshormonet dopamin.

- Over tid er vores telefon blevet den fortrukne måde at få dopamin på. For det ikke er forbundet med nogen som helst form for adfærd. Vi behøver ikke at anstrenge os: Vi skal bare trykke på en knap, og så er der ti beskeder eller nyheder, forklarer Imran Rashid.

Hvad gør man uden Tinder og Mobilepay?

Hos 29-årige Lasse Løber har det derfor også taget noget tid at vænne hjernen af med de daglige smartphone-fix. Især fordi han løbende er stødt på udfordringer ved ikke at have adgang til internettet 24 timer i døgnet.

Eksempelvis busbilletter må han nu betale kontant i stedet for at bruge en app, og Tinder er ikke længere en "nem" vej til kærlighed.

- Når jeg skal invitere en pige ud, må jeg være mere oldschool og rent faktisk gå hen og snakke med hende, jeg synes ser sød ud, siger Lasse Løber.

Og så er der lige alle de situationer, hvor man bare står og ser "dum ud", hvis man ikke kigger ned i sin smartphone.

- Man skal jo lige have det fix, fordi det er så svært at være i den tilstand, hvor der ikke sker noget. Jeg er angst for at kede mig, og det er stadig svært at sidde i toget og bare kigge eller stå i køen i supermarkedet uden en smartphone, siger Lasse Løber. 

Går du ikke glip af en masse?

Gennem de ni måneder, som eksperimentet indtil videre har varet, har han dog efterhånden vænnet sig til en hverdag uden smartphone. 

- Jeg tænkte, at den slet ikke var til at leve uden. Men jeg kunne mærke, at jeg fik mere ro på, og at det var en stor befrielse ikke at have mulighed for at gribe ud efter den. Vi er ikke altid tjent med den nemme løsning - nogle gange er man nødt til at give noget af sig selv, siger Lasse Løber, der mener, at det derfor er det hele værd ikke at have en smartphone i 2017.

Han oplever samtidig, at han nu sover bedre og natten og nemmere kan adskille arbejde og fritid. For hver gang han skal tjekke mails eller Facebook, er det et aktiv valg om at åbne computeren.

Derfor er det heller ikke planen, at smartphone skal tilbage i hans liv. 

- Det er klart, at jeg går glip af noget, og at jeg ikke er der på minuttet på de sociale medier. Til gengæld er jeg mere nærværende, når jeg mødes med folk, fordi jeg har fået skrællet nogle ting fra. Det er ligesom at rydde op - det kan følges utrolig godt, siger han.

10 råd: Sådan undgår du smartphone-afhængighed

  1. Fjern farver fra skærmen og skru ned for lyset

    Når du fjerner farver og skruer ned for lyset på din skærm, bliver det samtidig mindre interessant at tjekke den hele tiden.

  2. Fjern alle apps, der stjæler din opmærksomhed

    Små opdateringer fra eksempelvis Facebook fungerer som mikrobelønninger i hjernen og er med til at træne os til at tjekke mobilen igen og igen. Ved at fjerne disse apps får du et mere afslappet forhold til din smartphone.

  3. Slå ligegyldige notifikationer fra

    Push-beskeder, lyde og vibrationer stresser hjernen og får din smartphone til at kalde på dig.

  4. Brug FORSTYR-IKKE-funktionen

    Med FORSTYR-IKKE-funktionen kan du slå lyden fra for opkald, advarsler og meddelelser, som du modtager, mens enheden er låst. Brug den så ofte som muligt.

  5. Læg telefonen helt væk

    Læg telefonen helt væk, når du arbejder, holder møder eller er i selskab med andre mennesker.

  6. Fjern batteri-ikonet

    Batteri-ikonet stresser dig unødvendigt. Under indstillinger kan du fjerne "procenttallet", så din hjerne ikke hele tiden skal registrere, at batteriet falder procent for procent.

  7. Vær bevidst om dit forbrug

    Tænk over, hvornår du bruger din smartphone - og hvornår den bruger dig.

  8. Køb et vækkeur

    Skærme ødelægger søvnen - smid derfor din smartphone helt ud af soveværelset og brug et godt gammelsdags vækkeur.

  9. Prioriter, hvem der har adgang til dig

    Det er let at overbevise sig selv om, at man skal være tilgængelig hele tiden. Prioriter hvem der skal have adgang til din hjerne, hvornår, hvorfor og gennem hvilke kanaler.

  10. Husk, at hver gang du tænder skærmen..

    ... risikerer du at slukke for nærværet.

Kilde: Fra bogen 'Sluk – kunsten at overleve i en digital verden’ af læge Imran Rashid