Danskere flygter fra skatteregningen: Her bor de største skyldnere
Danskerne udnytter Skats problemer, siger eksperter. TV 2 har undersøgt dem, som ifølge Skat, har størst gæld til staten. Se her, hvor de bor.
30 millioner kroner - om dagen.
Så meget vokser gælden til det offentlige.
Ifølge de seneste tal fra Skatteministeriet er gælden på 98,1 milliarder kroner.
Skattegælden er løbet løbsk, fordi Skats inddrivelsessystem ikke har fungeret siden september 2015, hvor det stod klart, at systemet var fyldt med fejl.
Det har betydet, at mange af de største skatteskyldnere, har kunnet leve forholdsvist uforstyrret. Der har simpelthen ikke været nogen efter dem - først nu er Skats inddrivelsessystem langsomt ved at komme i omdrejninger.
Flygter fra regningen
Ifølge en skatteekspert er der skyldnere, som har fundet ud af at udnytte svaghederne i Skat. Nogle har haft god tid til at gemme pengene af vejen. Andre er simpelthen flygtet.
- Hvis der ikke bliver inddrevet penge i halvandet år, så er det altså lettere at flygte fra regningen. Dem, der har lyst til at udnytte det, har fået lettere vilkår, siger skatteadvokat Eduardo Vistisen, som lever af at føre sager mod Skat, til TV 2.
Advokat og tidligere kontorchef i Skat, Michael Bjørn Hansen, er heller ikke i tvivl om, at Skats problemer bliver udnyttet:
- Det gør de da. Både de erhvervsdrivende med store restancer, men også de personligt erhvervsdrivende, såsom konsulenter og kunstnere, der oparbejder stor skattegæld. Jeg er ikke i tvivl om, at der spekuleres i, at Skat ikke er særlig effektive på det her område i øjeblikket, siger Michael Bjørn Hansen.
I luksus med skattegæld
TV 2 vil i de kommende dage forsøge at opstøve nogle af de skyldnere, som skylder allermest. Vi vil også forsøge at få svar på, hvorfor de ikke betaler deres gæld til Skat - og hvordan det kan lade sig gøre at leve i luksus, mens man skylder Skat millioner.
TV 2 har analyseret data fra tusindvis af opslag i Tingbogen, og kan nu se alle de ejendomme, hvis ejer ifølge Skat skylder penge. Når Skat mener, de har krav på penge, kan de gøre et udlæg i skyldnerens faste ejendom.
Det betyder, at Skat ved et salg af ejendommen vil forsøge at få det udlagte beløb tilbage.
I Tingbogen er det muligt at se alle de udlæg, som Skat har gjort. Et udlæg skal nemlig tinglyses som et almindeligt realkreditlån - og det er offentligt tilgængelig information.
På den måde har det været muligt at opsøge personer som, ifølge Skat, skylder millioner af kroner, men som af den ene eller anden grund ikke betaler dem.
Få skylder meget - her bor de
I de data TV 2 har trukket i marts 2017, har Skat gjort udlæg i knap 12.000 ejendomme for lidt over 3 milliarder.
Vi har samlet de 100 største udlæg i kortet herunder. Vi har valgt at offentliggøre postnummer, adresse (husnumre er udeladt), samt størrelsen på det udlæg, Skat har gjort i ejendommen.
Selvom Skat har taget et udlæg i fast ejendom, kan ejeren godt have påklaget Skats afgørelse. Ejeren kan også være i gang med at betale af - i så fald er gælden mindre end det beløb, som udlægget er taget for.
Langt de fleste udlæg er små udlæg på få tusinde kroner og kan for eksempel dække over manglende indbetalinger af ejendomsskatter.
Men kigger vi på de 100 største udlæg, tegner de sig alene for lidt under en tredjedel af Skats samlede udlæg i fast ejendom, nemlig cirka 750 millioner kroner.
Det er altså ganske få mennesker, som skylder store beløb.
De tal har vi forelagt for Skat:
- Det kan slet ikke udelukkes at det, I har fat i dér, det er det rigtige at sige: Der er nogle som tegner sig for en stor del af toppen. Det er et udtryk for, at der har været en volumen i deres økonomi, som gør, at de er kommet til at skylde mange penge af den ene eller den anden grund, siger Jørgen Rasmussen, der er underdirektør i Skat.
Må opgive mange af pengene
Tidligere er det kommet frem, at Skat sandsynligvis må vinke farvel til en stor del af gælden, fordi man blandt andet har været for langsom til at inddrive gælden på grund af problemerne med inddrivelsessystemet. Desto længere tid der går, før man inddriver en gæld, desto mindre er chancen for at få den igen, fordi folk eksempelvis kan gå konkurs, dø eller miste deres indkomst.
Ifølge en rapport fra revisionsfirmaet PwC er det op til 80 af de 100 milliarder kroner, som Skat måske aldrig får ind.
Skatteministeren har dog understreget at gælden ikke bliver afskrevet.
- Kommer en borger eller en virksomhed til penge, vil myndighederne straks genoptage inddrivelsen, sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Politiken tidligere i april.
Tallene er trukket i Tingbogen medio marts 2017.