Samfund

Syg 40-årig mor vandt: Hun skal ikke på plejehjem

Den 40-årige mor til tre Helle Filsø Madsen kan alligevel få en plads hos HC Bofællesskab.

40-årige Helle Filsø Madsen alligevel skal have et tilbud om en plads på specialbostedet HC Bofællesskab i Herning.

Det har Venstres byrådsgruppe i Ringkøbing-Skjern Byråd besluttet, efter de over natten diskuteret sagen. Det siger gruppeformand Hans Østergaard til TV 2.

- Vi i Venstres gruppe opfordrer nu til, at Helles sag bliver sendt tilbage til forvaltningen til genovervejelser med det henblik at indstille til en specialboplads i Herning, forklarer han.

Kovendingen kommer efter, at TV 2 og Dagbladet Ringkøbing-Skjern har dækket sagen tæt.

Anbefaler plads på specialbosted

Den 40-årige mor til tre lider af den sjældne sygdom Huntingtons Chorea, og HC Bofællesskab retter sig mod netop den slags patienter.

Fakta: Huntingtons chorea

Huntingtons chorea er en arvelig sygdom, som oftest opstår i 30-55 års alderen. Sygdommen er karakteriseret af ufrivillige, pludselige og hurtige ukontrollerede bevægelser af arme, ben og/eller hoved også kaldet chorea.

Hos andre kan ændring af adfærden være det første symptom. Det kan vise sig som rastløshed, irritabilitet og koncentrationssvigt med tiltagende depression og/eller demens. Efterhånden kan der komme tale- og synkebesvær og siden ofte vægttab.

Der findes ingen behandling, som hindrer udviklingen af Huntingtons sygdom.

Selv om familien i lang tid har arbejdet for, at Helle Filsø Madsen kunne bo i Herning, var hun blevet givet en plads på demensafsnittet på Spjald Pleje- og Aktivitetscenter.

Og så sent som i onsdags meddelte social- og sundhedsudvalget, at deres beslutning om en plads i Spjald stod fast.

- Men den debat, sagen har rejst de seneste dage, har gjort os i tvivl om, hvorvidt tilbuddet til Helle Filsø Madsen er det rigtige, og den tvivl vil vi lade hende komme til gode, siger Hans Østergaard.

Stemte selv nej til Helles ansøgning

Venstres formand, som desuden er næstformand i Sundhedsudvalget, havde selv stemt nej til at give den 40-årige kvinde en plads på bostedet.

Nu uddyber han, hvorfor han har ændret syn på sagen.

- Personligt har jeg haft mine tvivl hele vejen igennem. Så hvorfor stemte jeg nej? Det gjorde jeg, fordi jeg trods alt mente, at det var en okay løsning. Men sagen har haft stor bevågenhed, og nu vil jeg lade tvivlen komme hende til gode, siger Hans Østergaard.

Som formand for Venstres byrådsgruppe i Ringkøbing-Skjern Kommune vil han derfor tage kontakt til resten af byrådet og opfordre det til at bede forvaltningen om at revurdere Helle Filsø Madsens ansøgning.

- Det er en kæmpe sejr

Meldingen skaber jubel hos Helle Filsø Madsen og hendes familie, der bogstaveligt talt blev taget på sengen af Venstres nye kurs.

- Vi er ovenud lykkelige over at blive hørt. Det er en kæmpe sejr, siger Anne-Katrine Filsø Madsen, som er lillesøster til Helle Filsø Madsen.

- Helle græder af glæde og kan slet ikke forstå, at der er så mange mennesker, der tænker på hende og støtter hende.

Selv om den endelig godkendelse skal falde på plads, er familien glad for, at sagen bliver taget op igen - og dybt taknemmelig over de mange, der har bakket familien op i deres kamp.

- Helle sagde, at jeg skulle gå på Facebook og takke alle de mange tusinde, der har støttet hende, personligt. Så det skal jeg nok i gang med nu, siger søsteren Anne-Katrine Filsø Madsen.