Samfund

31-årig kvinde overvågede sin forlovede med GPS: - Det gjorde mig rolig

Med en GPS-app på sin iPhone overvågede 31-årige Natascha Andersen sin daværende kæreste - og det er hun langt fra ene om at gøre.

Med et tryk på sin iPhoneskærm åbnede Natascha Andersen ofte appen 'Find iPhone', hvor hun kunne se sin forlovedes nøjagtige position. Det var selvom hun sad i hjemmet i Fårvang ved Randers, og han befandt sig et helt andet sted. Via en app overvågede hun nemlig sin kæreste med GPS.

- Det var meget forskelligt, hvor tit jeg gik ind og kiggede på appen. Nogle gange kunne der gå 14 dage, hvor jeg ikke brugte appen. Men der var også et tidspunkt, hvor jeg var på dagpenge og kedede mig, så der kiggede jeg nok på appen en gang i timen, fortæller 31-årige Natascha Andersen, der langt fra er ene om at benytte sig af overvågningsapps.

Hun brugte appen 'Find iPhone', som formentlig er den største app, da den er integreret i iPhone. Præcis, hvor mange brugere den har, vides ikke. Men en af de andre store apps er 'Life360', der har cirka 300.000 brugere i Danmark. Der findes cirka 100 apps, der kan bruges til at GPS-overvåge.

Ifølge Rådet for Digital Sikkerhed er der rigtig mange danskere, som bruger telefonen til overvågning.

- Det er meget almindeligt at GPS-overvåge hinanden. Der er jo mange måder at gøre det på. Du kan både installere en lille GPS-brik i din partners pung, men du kan også gøre det gennem en app, siger Rasmus Thede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed. 

Ville kunne se hans lastbil

Natascha Andersen var sammen med sin ekskæreste indtil for ti måneder siden.

Mens de var sammen, arbejdede han som lastbilchauffør, hvor han kørte en del i udlandet - blandt andet i Norge. Og det var det, der gjorde udslaget til, at Natascha Andersen foreslog, at de hele tiden skulle kunne følge hinandens gøren og laden med en GPS-app

- Han var væk i mange dage og kørte ofte på farlige små veje i Norge, hvor der var skrænter ned. Jeg ville gerne kunne se, hvor han kørte henne, hvis nu han kørte galt. Jeg var bange for, at han ikke ville blive fundet, hvis han kørte ud over en skrænt, fortæller Natascha Andersen.

-Det gav mig ro

Med tiden begyndte hun også at bruge appen, hvis hun ikke kunne få fat i ham.

- Det gav mig da ro, at jeg kunne se, hvor han var, hvis han ikke tog telefonen, fortæller Natascha Andersen.

Ofte var lastbilen i fart, kunne hun se på appen. Hvis han derimod holdt stille, gik hun ofte ind og Googlede, hvor han holdt.

- Der var på et tidspunkt, hvor han holdt ved en bygning, som var et kontor. Så ringede jeg og spurgte, hvad han lavede, og han afleverede bare nogle varer. Det blev jeg rolig ved at få at vide, fortæller hun.

Har ikke noget at skjule

Overvågningen mellem Natascha Andersen og ekskæresten startede som en praktisk foranstaltning og ikke på grund af mistillid.

- Vi havde også adgang til hinandens Facebook-profiler. Det havde vi, fordi vi ikke havde noget at skjule. Vi var meget enige om, at når vi var forlovede og var så stor en del af hinandens privatliv, var vi ligeglade med, om vi overvågede hinanden. Vi havde ikke noget at skjule, fortæller Natascha Andersen.

Natascha og hendes ekskæreste var sammen i halvandet år. Efter bruddet ændrede hun sine adgangskoder, så ekskæresten i dag ikke længere har adgang til hendes Facebook-konto eller GPS-signal.

Lige nu har hun ingen kæreste, men når hun en dag får en, vil hun ikke have noget imod igen at overvåge og blive overvåget.

- I dag er folk så bange for overvågning, men jeg er så ligeglad med det, fordi jeg ikke har noget at skjule. Mine nærmeste må gerne få mit Apple-ID, og for min skyld kan staten sætte alle de kameraer op, som de vil, siger Natascha Andersen.

Afstemning

Kunne du finde på at overvåge din partner med en GPS-app