Samfund

Skrappere krav til kviklån: Se de seks ting du skal passe på

Mange lånere kan nemlig ikke betale deres hurtiglån tilbage.

Forbrugerombudsmanden strammer nu reglerne for de kortfristede lån.

De nye regler skal tvinge pengeudlånerne til at sikre sig, at lånerne faktisk kan betale pengene tilbage.

Reglerne er lavet i samarbejde med selskaberne og Forbrugerrådet Tænk, der længe har kritiseret, at de lette kontantlån ødelægger mange menneskers økonomi.

- Det er et problem for mange mennesker, at de alt for let får et hurtiglån, som de så ikke kan betale tilbage. Vi ved fra vores gældsrådgivning, at mens sygdom og efterfølgende arbejdsløshed er den mest almindelige årsag til, at folk kommer i økonomisk uføre, så er forbrugslån den næstmest almindelige årsag til, at folk får ødelagt deres økonomi, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk til TV 2.

Mere end statistik

I dag nøjes udbyderne af disse lån ofte med en hurtig statistisk vurdering baseret på låneansøgerens alder, køn og bopæl. Men fra næste måned skal foretage en reel kreditvurdering af kunderne økonomiske forhold og indkomst, for eksempel ved at se årsopgørelser og lønsedler, før de giver et lån.

- Vi har set eksempler på, at kreditvurderinger foregår ud fra nogle statistiske beregninger. De er lavet ud fra, hvor stor sandsynligheden er for, at de mennesker, som ligner mig, kan tilbagebetale et lån. Men det siger intet om, hvilken indkomst jeg har. I sidste ende er det jo den enkeltes indkomst, der afgør, om man kan betale et lån, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen til Ritzau.

Hvert ottende i problemer

Ifølge en opgørelse fra 2015 fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bliver omkring hvert ottende af de kortfristede lån enten misligholdt eller slet ikke betalt tilbage.

Forbrugerombudsmanden har tidligere grebet ind overfor de helt korte kviklån, der betales tilbage på mindre end tre måneder, ved at indføre en 48 timers betænkningstid. Men den bestemmelse er langt hen ad vejen blevet undergravet af, at låneudbyderne har ændret lånebetingelserne, så lånene nu har en længere tilbagebetalingstid og derfor ikke er omfattet af reglerne.

Seks ting ved de hurtige lån, som du skal huske

Renter og omkostninger

Renter og omkostninger

  1. Det er vigtigt at forstå, hvor meget man samlet skal betale tilbage. Det er ikke nok at se på, hvor høj renten er. Det er også vigtigt at indregne etableringsomkostninger og andre omkostninger. Det er et lovkrav, at långiveren oplyser om ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) i lånebetingelserne. (se nærmere under ÅOP).
Foto: Scanpix

ÅOP

ÅOP

ÅOP er det tal, man som forbruger skal kigge efter. Det er et samlet tal for, hvor meget et lån koster forbrugeren hvert år i renter og omkostninger. Hvis tilbagebetalingsperioden er kortere end et år, er ÅOP ikke noget præcist tal for prisen, men kan dog give en ide om prisniveauet (men husk, at tilbagebetalingsperioden kan blive længere end planlagt, så ÅOP alligevel får  et helt reelt indhold). ÅOP skal ifølge loven være nævnt i tilbudsmaterialet.

Foto: ARKIV / TV Syd

Tilbage- betaling

Tilbage- betaling

Det er vigtigt at huske, at regneeksemplerne alle tager udgangspunkt i, at låneren kan tilbagebetale lånet efter aftalen. Låneren må spørge sig selv, om han/hun faktisk har råd til at betale tilbage om nogle måneder. Ellers kan man i visse tilfælde få lov til at udskyde tilbagebetalingen nogle måneder, men det koster ekstra. Eller man kan blive tvunget til at optage et nyt lån for at betale det gamle, og så begynder omkostningerne for alvor at vokse.

Foto: Scanpix

Impuls

Impuls

Forbrugerombudsmanden har forsøgt at begrænse de helt korte forbrugslån ved at indføre en 48 timers ”afkølings-periode”. Det skulle give låneren en chance til at tænke sig om, og eventuelt afsøge andre lånemuligheder – i stedet for at kunne få et hurtigt lån i løbet af måske en time. Men reglerne har ikke virket, fordi de helt korte forbrugslån, med en løbetid på måske tre måneder, er blevet udfaset til fordel for lån med længereog ofte variabel tilbagebetalingstid.

Foto: Scanpix

Afbetaling

Afbetaling

Husk at afbetalingsordninger ofte fungerer præcis som en hurtiglån. Især i de tilfælde, hvor produktet – for eksempel en mobiltelefon – er brugt færdigt og udskiftet før afbetalingen er gjort færdig.

Foto: Scanpix

Lånehajer

Lånehajer

Det er ikke svært at finde nogen, der vil låne dig penge, næsten uanset hvor dårlig din økonomi er, men husk, at prisen kan blive derefter.

Start med at tale med din bank. Hvis de ikke vil låne dig pengene, skal du overveje, om der er en god grund til det.

 

Foto: Scanpix

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.