Skrappere krav til kviklån: Se de seks ting du skal passe på

16x9
Hurtige lån, som man ikke kan betale tilbage, er årsag til, at mange danskere får ødelagt deres økonomi. Foto: Scanpix

Mange lånere kan nemlig ikke betale deres hurtiglån tilbage.

Forbrugerombudsmanden strammer nu reglerne for de kortfristede lån.

De nye regler skal tvinge pengeudlånerne til at sikre sig, at lånerne faktisk kan betale pengene tilbage.

Reglerne er lavet i samarbejde med selskaberne og Forbrugerrådet Tænk, der længe har kritiseret, at de lette kontantlån ødelægger mange menneskers økonomi.

- Det er et problem for mange mennesker, at de alt for let får et hurtiglån, som de så ikke kan betale tilbage. Vi ved fra vores gældsrådgivning, at mens sygdom og efterfølgende arbejdsløshed er den mest almindelige årsag til, at folk kommer i økonomisk uføre, så er forbrugslån den næstmest almindelige årsag til, at folk får ødelagt deres økonomi, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk til TV 2.

Mere end statistik

I dag nøjes udbyderne af disse lån ofte med en hurtig statistisk vurdering baseret på låneansøgerens alder, køn og bopæl. Men fra næste måned skal foretage en reel kreditvurdering af kunderne økonomiske forhold og indkomst, for eksempel ved at se årsopgørelser og lønsedler, før de giver et lån.

- Vi har set eksempler på, at kreditvurderinger foregår ud fra nogle statistiske beregninger. De er lavet ud fra, hvor stor sandsynligheden er for, at de mennesker, som ligner mig, kan tilbagebetale et lån. Men det siger intet om, hvilken indkomst jeg har. I sidste ende er det jo den enkeltes indkomst, der afgør, om man kan betale et lån, siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen til Ritzau.

Hvert ottende i problemer

Ifølge en opgørelse fra 2015 fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bliver omkring hvert ottende af de kortfristede lån enten misligholdt eller slet ikke betalt tilbage.

Forbrugerombudsmanden har tidligere grebet ind overfor de helt korte kviklån, der betales tilbage på mindre end tre måneder, ved at indføre en 48 timers betænkningstid. Men den bestemmelse er langt hen ad vejen blevet undergravet af, at låneudbyderne har ændret lånebetingelserne, så lånene nu har en længere tilbagebetalingstid og derfor ikke er omfattet af reglerne.

Seks ting ved de hurtige lån, som du skal huske