Samfund

Er det sexchikane eller bare en kompliment?

Det kan opfattes vidt forskelligt, hvornår der er tale om sexchikane på arbejdspladsen. Hvor går din grænse?

Der er i denne uge kommet fornyet fokus på sexchikane og hverdagssexisme i dansk politik, efter 22-årige Sonja Marie Jensen (S), der sidder i byrådet i Nyborg, stod frem og kritiserede sine byrådskollegaer for sexchikane.

Flere politikere har bakket hende op, mens både mandlige og kvindelige byrådsmedlemmer har afvist, at der hersker en kultur med sexchikane i Nyborg.

Eksempelvis forklarede et kvindeligt byrådsmedlem tidligere på ugen, at lumre kommentarer ikke skulle tages alvorligt.

- I en mandeverden er mænd, som mænd er, og der kan da godt falde kommentarer, men så er det med et glimt i øjet, sagde Camilla Noble (S) til TV 2/FYN.

Det kan skyldes, at vi hver især opfatter det forskelligt, hvornår grænser overskrides, og der er tale om decideret sexchikane. Kræver det fysisk berøring, hvad må man sige og ikke sige, og er der forskel på, om der er tale om din kollega og en chef?

Vi vil derfor gerne høre din mening om, hvornår du mener, at der er tale om sexchikane, og hvornår der ikke er.

Er du mand skal du klikke her - er du kvinde skal du klikke her.

Forsker: Det handler om magt

Ifølge Lea Skewes, der er kønsforsker og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, foregår sexchikane i alle brancher, men det er særligt udbredt i brancher, der traditionelt er mandsdomineret.

Sexchikane er i mange tilfælde nemlig i lige så høj grad et udtryk for magt, hvor en mandlig kollega eller chef forsøger at underminere kvinden på arbejdspladsen.

- Det handler om at nedgøre kvinden, der prøver at bevæge sig ind på et typisk mandligt territorium. Det er et effektiv måde at dreje fokus væk fra det, der kommer ud af kvinden, og i stedet sætte fokus på hendes krop, siger Lea Skewes.

Sexchikane foregår også den anden vej, hvor en kvinde diskriminerer en mandlig medarbejder, men det rapporteres langt sjældnere.

- Det forudsætter, at kvinder er i magtpositioner over mændene, så derfor forekommer det ikke så ofte, og det er også sværere for mændene at melde det, for der er endnu mindre respekt for mænd, der rapporterer oplevelserne, siger Lea Skews.