Samfund

Dansk zoo fik Disney til at skifte navn på kendt tegnefilm

Trods ihærdige forsøg på at overtale dansk dyrepark, måtte Disney give fortabt og ændre navnet.

En hurtig Google-søgning på ordet 'Zootopia' fortæller alt.

I hvert fald hvis du spørger direktør hos Givskud Zoo Richard Østerballe.

Navnet er ikke alene titlen på en kendt Disney-animationsfilm, hvor talende dyr bor i en lille fristat. Det er også Givskud Zoos nye navn - et navn, dyreparken har varemærkeregistreret i Europa.

Den midtjyske dyrepark fandt på navnet på en workshop for en del år siden, og det var her, de sørgede for at varemærkebeskytte navnet. Men for halvandet år siden opstod der et problem.

Givskud Zoo afviser Disney

Under udviklingen af animationsfilmen opdagede Disney-koncernens jurister det danske patent.

Med deres chefjurist og filmens producer rejste Disney derfor til Givskud Zoo for at vise Richard Østerballe og hans stab filmen og for at spørge, om de måtte bruge navnet i Europa.

På dette tidspunkt havde Disney allerede anvendt navnet i den oprindelige udgave. 'Zootopia' indgik ikke alene på plakater, det var også med i selve filmen både i billeder og speak.

Spørgsmålet fra Disney efterlod Richard Østerballe med en del at tænke over. Men selvom tegnefilmen, der senere i 2017 blev Oscar-belønnet for bedste tegnefilm, kunne give Givskud Zoo mere reklame, valgte de at sige nej.

- Vi ønsker ikke, at de gæster, der kommer til vores dyrepark, tror, at de kommer til at møde karakterer fra filmen, derfor afviste vi ønsket, siger Richard Østerballe til JydskeVestkysten.

Disney fik heller ikke lov af Givskud Zoo til at bruge navnet i den engelsktalende del af Europa.

Tegnefilm usynliggør dansk zoo

I dag vil den opmærksomme filmseer opdage, at 'Zootopia' er en af de film, der har flest forskellige titler verden over.

Udenfor Europa har filmen beholdt sin originale titel, men herhjemme hedder tegnefilmen 'Zootropolis'. I Tyskland er navnet 'Zoomania' og 'Zootopie' i Frankrig.

Selvom Disney har overholdt afslaget fra Richard Østerballe og hans stab, giver filmens oprindelige navn stadig problemer for Givskud Zoo.

- Når folk googler Zootopia, er de første 500 hits om filmen. På den måde er der ikke mange, der når frem til vores hjemmeside, siger han.