Samfund

Borgmester meldt til politiet for udtalelser om Black Army-sag

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Peter Rahbæk Juel (S) er blevet meldt til politiet for at forsøge at påvirke retssagen mod tre medlemmer af Black Army.

I en mail sendt til Fyns Politi torsdag klokken 18.18 skriver anmelderen:

- Jeg vil gerne anmelde borgmester Peter Rahbæk Juel for overtrædelse af retsplejeloven ved at have dømt de tiltalte på forhånd i sine udtalelser til TV 2.

Og så henviser mailen til Peter Rahbæk Juels udtalelser på tv2fyn.dk, hvor han blandt andet er citeret for at sige, at han er overbevist om, at de tre mænd bliver dømt.

- Vi skal vinde denne retssag, og det er jeg også sikker på, at vi gør, siger Peter Rahbæk Juel.

Fyns Politi bekræfter at have modtaget mailen.

Anmeldelsen er også torsdag aften lagt op på Peter Rahbæk Juels Facebookprofil.

Også forsvarer Mette Grith Stage er forarget over, at borgmester Peter Rahbæk Juel udtaler sig om sagen, inden den er afgjort. Det sagde hun i den afsluttende procedure i retten torsdag.

Mødte op for at støtte vidner

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) afviser kritikken og tager politianmeldelsen med sindsro.

- Jeg var i retten for at støtte vidnerne i en svær situation. Jeg har ikke yderligere kommentarer til anmeldelsen, som jeg primært ser som et pressestunt for at fjerne fokus fra Black Armys vold og kriminalitet. Jeg ser med sindsro frem til, at politi og anklagemyndighed behandler den, siger Peter Rahbæk Juel.

På kant med retsplejeloven

Vibeke Borberg, som er forskningschef i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at en borgmester som offentlig person har lidt videre rammer til at udtale sig, men at det kan være på kant med retsplejeloven at udtale sig om skyldsspørgsmålet.

- Det er i juraen helt afgørende, om udtalelserne fremsættes i ond tro med det formål at påvirke domstolsprocessen, og der skal noget til, før vi er derhenne. Som jeg hører de udtalelser, borgmesteren er kommet med, så taler han mere om sit eget ønske om, at sagen ender med en dom, siger Vibeke Borberg.

Retsplejeloven fastlægger, at det er strafbart, "så længe endelig dom i en straffesag ikke er afsagt, at fremsætte udtalelser, der er egnet til på uforsvarlig måde at påvirke dommerne, domsmændene eller nævningerne med hensyn til sagens afgørelse".

- Derimod kan man spørge, om hans udtalelser har en karakter, så man får indtryk af, at han udtaler sig om, at de er skyldige, selvom de ikke er dømt endnu. Det er et andet retsplejeprincip, vi har i Danmark, at det må man ikke. Det er ikke kun et dansk princip, det er også skrevet ind i den europæiske menneskeretskonvention. Og der skal man selvfølgelig - især som myndighedsperson - passe på, at man ikke kommer til at udtale sig om, at nogle er skyldige, så længe en retssag ikke er afgjort, siger Vibeke Borberg.