24-årig har taget snus i et år: Tandkødet er næsten ætset væk
Landets tandlæger oplever en stigning i antallet af unge, der bruger snus. Trods tegn på skader har Emilie Frank Nørmølle ikke tænkt sig at stoppe nu.
24-årige Emilie Frank Nørmølle har taget snus i over et år, og det kan tydeligt ses på hendes tandkød.
Det fortæller hendes tandlæge, Britt Lilja, der er klinikchef på Tandlægecenter Østerbro.
- Hun har en hvidlig slimhindeforandring. Tandkødet er nærmest ætset væk heroppe og vældig irriteret, siger Britt Lilja.
Ved godt det ikke er sundt
En ny undersøgelse foretaget blandt 527 tandlæger landet over viser, at mere end hver fjerde har oplevet en stigning i antallet af patienter med snusskader i løbet af de sidste to år.
Fire ud af ti tandlæger har patienter, hvor de ser tegn på brug af snus. Og det er især tandkødet, der røber, hvorvidt en person tager snus eller ej.
Det er særligt unge, der bruger snus, som placeres under overlæben. Og for Emilie Frank Nørmølle kommer det ikke som en overraskelse, at hendes forbrug af den røgfri tobak kan ses i munden.
- Det er noget bøvl, og jeg har også selv kunnet se, at det bliver sådan lidt misfarvet. Men jeg ved jo godt, at det er dårligt, ligesom det er at ryge, siger Emilie Frank Nørmølle fra tandlægebriksen.
Skal gå helt galt før hun stopper
Hun tager 10-15 stykker snus om dagen, men har på trods af tandlægens ord, om at noget af tandkødet nærmest er ætset væk, ikke tænkt sig at stoppe foreløbigt.
- Så skal det gå helt galt. Et eller andet, hvor der går hul i det hele. Jeg har da også tænkt mig at stoppe på et eller andet tidspunkt, men så skal det være noget helt bøvl, siger Emilie Frank Nørmølle.
Hendes tandlæge fortæller, at et langvarigt snusforbrug kan få alvorlige konsekvenser.
- Vi har set eksempler, hvor snusen simpelthen har ætset tandkødet væk. Og lige inden under tandkødet ligger knoglen, som så også er forsvundet. Og så begynder man at få alvorlige problemer, for så handler det om, om man kan bevare sine tænder, eller om man på et tidspunkt mister dem, siger Britt Lilja.
Bekymring hos eksperter
I 2016 kortlagde Kræftens Bekæmpelse især unge mænds brug af snus. Her svarede fire procent, at de ind i mellem bruger snus, mens yderligere fire procent svarede, at de bruger snus minimum én gang om ugen. 17 procent svarede, at de har prøvet snus.
- For os er det en rigtig stor bekymring, at nu har vi brugt mange år på at forebygge, at de unge begynder at ryge, og at de voksne skal holde op med at ryge, og nu ser vi det egentlig som et tilbageskridt, at de unge i højere grad er begyndt at bruge snus, siger Anne Marie Lynge Pedersen, der er institutleder på Tandlægeskolen i København.
Ifølge tandlægerne begynder flere af dem, der bruger snus, også at ryge. Og hyppig brug af snus øger risikoen for kræft i mundhulen og i bugspytkirtlen.
- Snus kan ligesom cigaretter skabe en stærk afhængighed på grund af nikotinen, hvilket mange unge nok undervurderer, fortæller Niels Them Kjær, der projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.