Samfund

Mangel på leg gør børn mere syge - nu sætter de helte ind

Flere børn holder op med at lege, når de er indlagt, og det kan faktisk gøre dem mere syge. Men nu skal en ’legehelt’ få dem ud af sengen.

Over halvdelen af indlagte børn opholder sig på deres stuer - en situation, der kan gøre dem mere syge, fortæller oversygeplejerske på H. C. Andersens Børnehospital, Lone Møller.

- Det betyder meget for deres fysik, at de får en aktivitet med musklerne og tumler rundt med andre børn, fortæller hun til TV 2.

Og det gør Børneulykkesfonden noget ved nu. For med hjælp fra en ’legehelt’ skal børnene ud af sengen og i gang med at bevæge sig - og hvis man spørger børnene selv, er det akkurat i deres ånd.

Det giver én lysten til at være her

Belinda Halquist, mor til indlagt

- Hvis man bare ligger i en seng, så laver man ikke rigtig noget, fortæller otteårige Marie Lønfeldt, der er indlagt på H.C. Andersens Børnehospital. 

Også 13-årige Nina Konstad fortæller, at humøret bliver bedre af at være sammen med de andre børn.

- Jeg bliver glad af at lege. Jeg får snakket med nogle nye mennesker, som jeg ikke kender, og som jeg måske ikke ville have snakket med ellers, siger hun.

Kan noget forældrene ikke kan

Børneulykkesfondens Legehelte tager ud på hospitaler rundt omkring i landet og igangsætter bevægelseslege og aktiviteter med de indlagte børn. De er uddannede ergo- eller fysioterapeuter og har dermed kendskab til børnenes motorik - og så kan de noget, som forældrene ikke kan.

- Forældre er tit meget bekymrede, når deres børn er syge, og man skal passe lidt på dem (børnene, red). Så en gang imellem har forældrene brug for et pædagogisk skub til at se, hvad deres børn egentlig kan. Børn kan som regel meget mere, end mor tror, fortæller oversygeplejerske Lone Møller.

Giver lysten til at være der

For Belinda Halquist, hvis søn er indlagt på H.C. Andersens Børnehospital, betyder legeheltene, at hendes dreng er glad.

- Det giver én lysten til at være her, og en dreng, der løber glad ind, fordi han vil lege, og der er nogle til at lege med ham, forklarer hun.