GO'

Jonas er autist, men spiller på et 'normalt' fodboldhold: - Jeg er playmakeren

Et fysisk- eller psykisk handicap skal ikke afholde børn og unge fra at spille fodbold på et helt almindeligt fodboldhold.

I 2014 satte Parasport Danmark og Dansk Boldspil Union sig for at få integreret flere handicappede i fodboldklubber.

Bare fordi man er handicappet, kan man nemlig sagtens spille fodbold. Det ved 18-årige Jonas Rodh.

- Det er sjældent, at jeg scorer mål til træning, men når der er kamp, så scorer jeg omkring 1-3 mål.   

Selv om han er autist, har både han og hans holdkammerater stor glæde af at spille fodbold sammen i Skalborg Sportsklub, der er en af 12 danske fodboldklubber, der har sat handicappede på holdkortet.

- Jeg er playmakeren på holdet, siger Jonas Rodh.

I følge Allan Nielsen, der er fodboldtræner i Parasport Danmark, kan man som autist have svært ved at skabe kontakt til andre unge på ens alder. Det bliver nemmere, når man har spillet fodbold sammen. 

- De har en berøringsangst for hinanden allerede til at starte med, men lige så snart vi kommer i gang med at spille fodbold, så bliver man vurderet på ens evner på banen, og ikke hvem man er som menneske. Om man er autist eller ej, så rykker man sammen og spiller fodbold, siger Allan Nielsen.

Deres humør smitter

Selvom Jonas er 18 år, spiller han sammen med drengene på U15-holdet i Skalborg Sportsklub. Tidligere har handicappede spillet mod andre handicappede, men det har været vigtigt for Parasport Danmark og Dansk Boldspil Union at få blandet både træning og kamp.

- Man kan godt mærke, når en gruppe U15-drenge får at vide, at de skal spille med de handicappede. Så kommer der et skævt smil, og de tænker: "Nu skal vi ud at lave 30 mål", fortæller Allan Nielsen.

Men når spillet først er i gang, finder de ud af, at modstanderne er nogle store drenge, som Jonas Rodh, der tackler igennem.

- Så får de et helt andet syn på, hvad det egentlig handler om, siger Allan Nielsen.

Holdkammeraterne på U15-holdet er også glade for det nye bekendtskab. 

- Det giver et helt andet perspektiv på livet. Man bliver totalt glad af at spille med dem, fordi de altid har et super godt humør, og det smitter af, siger Magnus Nielsen, der spiller fodbold i Skalborg Sportsklub.

Den udmelding sætter Jonas Rodh pris på.

- Jeg er glad for at høre, han har det fint med, at vi kommer og spiller med dem.