Vuggestuebørn rykker tidligere i børnehave - så gamle er de i din kommune

Se Danmarkskortet: Så gamle er vuggestuebørnene i din kommune, når de flytter til børnehaven.

Halvdelen af de danske kommuner rykker vuggestuebørnene op i børnehave før de fylder tre år. Det viser en rundspørge, som fagforbundet FOA har foretaget.

Det er en udvikling, der har taget fart i løbet af de seneste ti år. I 2008 rykkede kun hver ottende kommune børn under tre op i børnehaven, men i dag er det næsten hver anden, nemlig 46 ud af 98 kommuner.

FOA frygter, at det i nogle tilfælde kan være skadeligt for børnenes udvikling at rykke for tidligt i børnehave, fordi der i børnehaven er færre voksne til at passe børnene.

- Det har stor betydning for børnenes følelsesmæssige og sociale udvikling, fordi det lige præcis er i de første tre år den tætte relation er så vigtig. Og der er jo en hel anden normering, når de rykker op i børnehaven, siger Joan Lindskov, der er næstformand for pædagogisk sektor i FOA til TV 2.

Hun mener, at kommunerne hellere skulle lave en individuel vurdering af børnene, før de blev flyttet.

- Men det er jo ikke det kommunerne lægger op til, når de har en fast alder for flytningen, der gælder for alle børn, siger hun.

(artiklen fortsætter under kortet)

 Stadig en vurdering

TV 2 har i dag besøgt en børnehave i en af de kommuner, Vejen Kommune, hvor børnene begynder, når de er to år og ni måneder gamle. Men det betyder ikke, at alle børn nødvendigvis skal flyttes i den alder. Der er stadig plads til individuelle vurderinger, understreger områdeleder Mette Guldager.

- Som udgangspunkt er det, når de er to år og ni måneder, at børnene kan komme i børnehave i Vejen kommune. Men derudover tager vi udgangspunkt i det enkelte barns udvikling. Hvordan kan vi som voksne rykke rundt, så vi skaber de bedste muligheder for at fremme børns muligheder i livet. Vi vil også gerne tage hensyn til de børn, der er lidt længere fremme end nogle andre, så alle bliver tilgodeset i forhold til deres pædagogiske udvikling, siger Mette Guldager.

Koster kun det halve

Ifølge Joan Lindskov fra FOA koster en børnehaveplads kun cirka det halve af en vuggestueplads, og der er derfor penge at spare for kommunerne ved at flytte børnene én eller to måneder tidligere i børnehave.

Men, siger hun, det kan have store konsekvenser for børnene:

- Når man rykker så små børn op i børnehaven har det både konsekvenser for de små, der måske ikke er rustede til skiftet, men også de ældre børn i børnehaven, fordi de små kræver hjælp til basale ting som bleskift. Det er tid, der går fra det pædagogiske personales arbejde med at skabe kvalitet i børnehaverne, siger hun.

Et helt særligt behov

I den anden store fagforening for det pædagogiske personale BUPL, er formand Elisa Bergmann enig:

-Fordi kommunerne skal spare penge blive børnene ikke mere modne eller mere klar til at komme i daginstitutionen. Små børn har nogle behov for at blive understøttet på en særlig måde og et særligt omsorgsbehov. Det er også derfor, vi traditionelt har en bedre normering for de yngste børn.

- Der er en grund til, at vi har den traditionelle grænse på tre år. I denne fase er det vigtigt, at børnene lærer at være selvhjulpne. Og det er lige der de faktisk begynder at smide bleen og være renlige og hvor de oplever at kunne mestre verden. Hvis man udfordrer dem for meget i denne periode, og giver dem den usikkerhed det er at flytte og har helt samme adgang til voksne. Det vil også betyde noget for den tryghed de har, siger Elisa Bergmann.