Samfund

Over 100.000 skatteskyldnere er flyttet til udlandet

Hver ottende person, som skylder penge til den danske stat, bor i udlandet. Her er det meget sværere for Skat at få pengene hjem igen.

En meget stor del af de godt 100 milliarder kroner, som det offentlige Danmark har til gode, skal findes i udlandet.

I alt bor 102.074 personer, som ifølge skatteministeriet skylder penge, i udlandet. De skylder næsten otte milliarder kroner til sammen. Og de bliver ikke nemme at få fat i.

- Når folk flytter til udlandet, er det noget mere besværligt for os at inddrive pengene. Vi skal jo først finde ud af, hvor de har rejst hen. Folk har pligt til at fortælle, når de forlader landet, men de har ikke pligt til at fortælle, hvor de rejser hen, siger underdirektør i Skat, Jørgen Rasmussen.

Derfor er der heller ikke statistik over, hvor de 102.074 udenlandske skyldnere bor henne.

Hvis man endelig finder dem, er det langt fra sikkert, at der er aftaler med og regler i det pågældende land, som gør, at SKAT kan få sine penge tilbage.

Også besværligt i EU-lande

I EU er der regler om, at man skal hjælpe andre medlemslande med at inddrive skatter, men i praksis er det stadig forbundet med en masse besvær, fortæller advokat og tidligere kontorchef i SKAT, Michael Bjørn Hansen:

- Man skal ud og bruge nogle retssystemer, som de danske myndigheder ikke kender og ikke er dus med – og det gør det jo vanskeligere og mange gange også dyrere, fordi man skal ud og have bistand, siger Michael Bjørn Hansen. 

De seneste par år har der været store problemer med Skats inddrivelse af gæld til staten, og gælden er derfor vokset til rekordstørrelse. TV 2 forsøger nu at sætte ansigter på nogle af dem, som ikke betaler det, som Skat mener, at de skylder.

Via Skats udlæg i fast ejendom, som er offentlig tilgængelig information i Tingbogen, har vi kunnet identificere nogle af dem, som Skat mener, skylder penge.

Flere af dem, som har fået taget de største udlæg, er flyttet til udlandet.

Næsten ingen inddrivelse i udlandet

På trods af det høje antal skyldnere i udlandet har Skats inddrivelse i udlandet været næsten ikke-eksisterende, siden problemerne med inddrivelse startede.

Ifølge TV 2’s oplysninger var der i 2016 blot 19 henvendelser til udenlandske myndigheder omkring inddrivelse af gæld til Danmark. Før problemerne startede var der i 2012 over 1500 henvendelser til udenlandske myndigheder om samme emne.

Jørgen Rasmussen fra Skat forklarer, at det skyldes de prioriteringer, man har gjort i forbindelse med problemerne med inddrivelsessystemet:

- Det er en helt naturlig følge af det, vi har været igennem med IT-systemerne, at antallet af udlandssager vil falde, fordi vi prioriterer anderledes, siger Jørgen Rasmussen.

Helle i Schweiz

TV 2 kan via research se, at nogen af dem, som ifølge Skat skylder allermest har bosat sig i Schweiz.  

Her havde Skat dog nok ikke fået meget ud af at sende henvendelser.

- I øjeblikket har vi meget få muligheder for at inddrive penge i Schweiz, fortæller Jørgen Rasmussen.

- Der er lande i verden, som ikke har været interesseret i at indgå aftaler med Danmark eller internationale organisationer, siger han.

TV 2 havde egentlig aftalt et interview med den schweiziske ambassadør for at høre, hvorfor det skal være så svært at inddrive skattegæld i deres land. Ambassaden aflyste dog interviewet med den begrundelse, at der ikke var nok tid til at forberede sig på spørgsmålene.

Ambassaden skriver dog i en mail til TV 2, at der ikke er nogen regler, som danner grundlag for at Schweiz kan hjælpe Danmark med inddrivelse af gæld. De svarer ikke på hvorfor, der ikke er nogen regler.