Samfund

Nu kommer 'Skam' i en dansk version: Her er skuespillerne

Som det første teater i verden har Aveny-T i København sikret sig rettighederne til at opføre den populære norske tv-serie 'Skam' på de skrå brædder.

- Det her er det største, jeg som teaterchef er lykkedes med. Større end da jeg sikrede mig rettighederne til The Beatles-musik.

Sådan lyder det fra Jon Stephensen, der er teaterchef på Aveny-T.

Og han 'kødder' ikke.

Som det første i verden er det nemlig lykkedes teatret på Frederiksberg at få rettighederne til den populære norske ungdomsserie 'Skam', der ikke bare har taget Norge, men store dele af verden med storm.

Det bliver 'drittkul', lover direktøren:

- Jeg ved, det her er unikt stof, og jeg vil gå igennem ild og vand for, at det lykkes at skabe en forestilling, I kan være vildt glade for, siger han i en pressemeddelelse.

Rettighederne gælder alle fire sæsoner, og 'Skam' bliver hjørnestenen i Aveny-T's repertoire de kommende sæsoner.

SKAM på de skrå brædder

Allerede i år kan publikum opleve 1. sæson af Skam på de skrå brædder, som handler om Eva. Og til næste år er der premiere på 2. sæson.

Du kan se datoerne herunder:

  • "Skam 1 - Eva" har verdenspremiere d. 15. september 2017 og løber til 28. oktober 2017.
  • "Skam 2 - Noora og William" har verdenspremiere d. 6. april 2018 og løber til 19. maj 2018.

Kilde: Aveny-T

Helt unge og uprøvede skuespillere

I Norge hitter 'Skam' både blandt teenagere og folk, der ikke har set skyggen af gymnasiefester de sidste 20 år. Tv-serien får voksne kvinder til at længes efter teenagernes identitetsdannelser og usikkerheden over gymnasiets hierarkiske orden.

Serien er på rekordtid blevet et globalt kulturfænomen, og den norske slang har spredt sig til de danske unge med ord som:

"Ass" (altså, red.)

"Serr" (seriøst, red.)

"Vors" (forfest, red.).

"Kødde" (gøre grin med, red.)

I 'Skam' følger man blandt andre Eva, Noora, Vilde, Sana, Chris, William, Jonas og Isak på Hartvig Nissens videregående skole i Oslo, og man kommer helt tæt på deres problemer med kærlighed, seksualitet, venskaber og mobning.

Og det er problematikker, som det danske 'Skam'-hold kan relatere til. Det bliver nemlig et helt ungt og håndplukket hold, der kommer til at stå på scenen, når første forestilling løber af stablen den 15. september i år.

SKAM - Det danske hold

Her har du Danmarks svar på Noora, Vilde, Sana, Jonas og alle de andre fra Hartvig Nissens Skole.

Isak

Isak

22-årige Mathias Käki Jørgensen skal spille 'Isak' i den danske opførsel af Skam-serien. Han dimitterede fra Frederikshavn Handelsskole i 2013 - samme år, som han fik sin første rolle, som ishockeyspilleren 'Oliver' i tv-serien Norskov.

Foto: Aveny-T

Noora

Noora

Karla Rosendahl Rasmussen skal spille 'Noora' i den danske opførsel af Skam-serien. Hun er skuespillerelev på Den Danske Scenekunstskole i København og har blandt andet spillet 'Ophelia' i 'The Tiger Lillies Perform Hamlet' på Teater Republique.

Hun har ogsåmedvirket i flere film, blandt andre 'Fantasten', 'Hemmeligheden' og 'Karla og Jonas'.

Foto: Aveny-T

Vilde

Vilde

Nanna Finding Koppel skal spille 'Vilde' i den danske opførsel af Skam-serien. Hun er skuespillerelev på Den Danske Scenekunstskole i København.

 

Foto: Aveny-T

Sana

Sana

20-årige Asil Al-Asadi skal spille 'Sana' i den danske opførsel af Skam-serien. Hun går til dagligt i 3.G på HTX Next Sydkysten Gymnasium i Ishøj og har medvirket i både film og teater.

Asil Al-Asadi har blandt andet medvirket dokumentarfilmen "Muslimske Pigers Dagbog" og teaterstykket "Frygten, der skiller os ad".
 

Foto: Aveny-T

Jonas

Jonas

Sylvester Byder skal spille 'Jonas' i den danske opførsel af Skam-serien. Han går i 1.g på Gammel Hellerup Gymnasium og har lavet film og tv, siden han var 10 år.

Det er dog Sylvester Byders debut på de skrå brædder.

Foto: Aveny-T

Eva

Eva

17-årige Frieda Joanna Krøgholt skal spille 'Eva' i den danske opførsel af Skam-serien. Hun går i 2.g på Rysensteen Gymnasium i København og har spillet skuespil siden hun var 10 år.

Hun har medvirket i både teaterforestillinger og tv-serier; blandt andre 'Op med Halen' og 'Limbo'.

Foto: Aveny-T

Chris

Chris

25-årige Sofie Salée skal spille 'Chris' i den danske opførsel af Skam-serien. Hun har sin daglige gang på East15 Acting School i London.

Foto: Aveny-T

William

William

Jonathan Stahlschmidt skal spille 'William' i den danske opførsel af Skam-serien. Han arbejder som kok, tjener, teateranmelder og danser på en natklub.

Foto: TV 2

Flere af skuespillerne har medvirket i film, men mange får deres debut på de skrå brædder i 'Skam'.

Den danske Jonas: - Det er rimelig vildt

En af dem er Sylvester Byder, som går i 1.g på Gammel Hellerup Gymnasium. Han skal spille Jonas i teaterstykket.

- Det er rimelig vildt, siger han, da TV 2 ringer ham op.

- 'Skam' er fuldstændig fantastisk, og jeg kan se mig selv i mange af de situationer, som man ser i serien; damer, fester og samtalerne på Facebook. Både Jonas og jeg er unge mænd, der er sultne på livet og holder af fester og venner, siger han.

'Skam' er fuldstændig fantastisk, og jeg kan se mig selv i mange af de situationer, som man ser i serien; damer, fester og Facebook

Sylvester Byder, skuespiller

Men der hviler også et vist pres, når man skal spille en rolle i så populær en historie. Det prøver Sylvester Byder ikke at tænke på:

- Det er en enorm stor opgave at skulle opføre det her i Danmark, men jeg vil gøre alt, hvad jeg kan. Jeg tager det enormt seriøst, for der er meget at leve op til, men vi er også et megafedt hold, så jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang, siger han.

Et teater for unge

Jon Stephensen er både stolt, ydmyg og taknemmelig over, at kvinden bag 'Skam', Julie Andem, og NRK's producent på serien, Håkon Moslet, har givet ham chancen, fortæller han.

Det samme er Den Norske Ambassade, som bliver samarbejdspartner på teaterdramatiseringen:

- Dramatiseringen af 'Skam' er et utroligt spændende og nyskabende projekt. Et teaterstykke baseret på en tv-serie om norsk ungdomskultur, som har skabt genlyd og genkendelse og brudt sprogbarrierer mellem ungdommen i de nordiske lande på en måde, vi aldrig før har oplevet, siger Norges ambassadør i Danmark, Ingvard Havnen.

Hun kalder det "et projekt for ungdom og med ungdom".

Med 'Skam' på programmet vælger Aveny-T også fremover at skifte profil. De vil være de unges teater, fortæller teaterdirektøren.

Allerede i den kommende teatersæson, 2017/2018, vil Aveny-T opføre to forestillinger baseret på 1. og 2. sæson af 'Skam'.

Tredje sæson forventes at få premiere i sæson 2018/2019, og fjerde sæson i 2019/2020. Serr.