Samfund

Mette bliver nægtet erstatning: Jeg er en tikkende bombe

Ligesom 160 andre veteraner kan Mette Faurskov ikke få erstatning for sin PTSD. Myndighederne har nemlig underkendt psykiaterens diagnosticering.

PTSD eller ej?

Det er spørgsmålet, som veteraner stiller lægen, når de kommer hjem fra krig med psykiske ar på sjælen og overvejer en erstatningssag.

Men svaret afhænger meget af, hvem du spørger. For selvom læger og psykiatere vurderer, at veteranen har PTSD (posttraumatisk stress syndrom, red.), så kan sagsbehandlerne i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vurdere noget andet.

Og det er stærkt problematisk, lyder kritikken fra en række sundhedseksperter, som TV 2 har talt med. Blandt andre fra de højtspecialiserede afdelinger i PTSD i København, Aarhus og Odense:

- Vi oplever, at vi eller andre speciallæger stiller diagnosen, og så bliver den udfordret i et erstatningssystem og underkendt, siger Ulla Wernberg-Møller, som er afdelingschef i afdelingen for Traume- og Torturoverlevere i Region Syddanmark.

- Det er deprimerende, hårdt og en barsk kamp for veteranerne, siger hun.

Siden 2015 har 161 veteraner fået afvist deres erstatningssag – selvom langt størstedelen allerede havde en PTSD-diagnose fra en psykiater.

Begrundelserne fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring lyder blandt andet på, at veteranen ikke har været udsat for noget "tilstrækkeligt traumatiserende", eller at veteranen først har fået PTSD, mange år efter vedkommende er kommet hjem.

Men man kan sagtens have PTSD alligevel, lyder kritikken fra sundhedssystemet.

Jeg ser alle de her blodige billeder

En af dem, der har fået ”frataget” sin diagnose, er Mette Faurskov.

For fem år siden vendte hun hjem fra Afghanistan, hvor hun var udsendt som sygepasser. Men arbejdet tog hårdere på hende end forventet, fortæller hun.

Du er en tikkende bombe, som bare render rundt, og som folk venter på, skal sprænge

Mette Faurskov, veteran

Blandt andet kan helt hverdagsagtige ting som at lave mad bringe hende mentalt tilbage til felthospitalet og til de mange sårede, der blev båret ind:

- Jeg kan huske, hvordan de lå hoved mod hoved. Den ene ligger almindeligt på barren, og den anden ligger ovenpå. De er smeltet sammen på grund af den varme, der var ved eksplosionen, så vi må klippe dem fra hinanden, siger hun.

Mette Faurskov husker også tydeligt dengang hun tog imod en dreng, som var så forbrændt, at han var sort som kul.

- Der var åbent hele vejen ind ved halsen. Vi vidste, at han ikke ville overleve, han var så forbrændt; men det her med, at folk er helt forkullede og stadig trækker vejret..., siger hun.

- Jeg får alle de her billeder af blodige scenarier.

Lydene, lugtene og frygten for sit eget liv sidder stadig i sygepasseren, selvom hun er langt fra urolighederne i Afghanistan. Og det mærker familien også.

- Lige pludselig kan du ikke magte basale ting som at være social med din familie og dine venner. Du er en tikkende bombe, som bare render rundt, og som folk venter på, skal sprænge. Din familie går rundt i et minefelt, siger Mette Faurskov.

Truslen var ikke "exceptionel" nok

Både Mette Faurskovs læge og psykolog mente, at Mette havde PTSD, og derfor startede de en erstatningssag op ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Her blev hun henvist til en psykiater, som heller ikke var i tvivl: Mette Faurskov har PTSD.

- Hendes psykiske lidelse skal ses som direkte relateret til det arbejdsmiljø og det kroniske stressniveau, som hun har været udsat for, relateret til udstationeringen til Afghanistan i 2011, skrev psykiateren.

Men efter to et halvt års ventetid blev Mette Faurskov alligevel nægtet erstatning. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring konkluderede, at hun ikke havde PTSD:

Den belastning, du har været udsat for, har ikke været exceptionelt truende eller af katastrofeagtig natur

Afslag fra AES

- Den belastning, du har været udsat for, har ikke været exceptionelt truende eller af katastrofeagtig natur, stod der i begrundelsen.

Det ramte hårdt, fortæller Mette Faurskov:

- Det er lidt en våd klud at få i ansigtet. (…)Det er jo lidt ligesom at sige, at den psykiater, der har undersøgt dig, ikke er sine uddannelsespenge værd.

Det ender med en ny krig

Ifølge Ulla Wernberg-Møller er afslagene utroligt hårde for veteranerne, som i første omgang har fået diagnosen PTSD:

- De kæmper jo hver dag med at få søvn nok og komme op og passe et arbejde eller en familie. De har angst og flashbacks og en lang række psykiske og fysiske symptomer, og det trætter dem. Og så kommer den her kamp (om erstatning, red.) oveni. Det ender med at blive en ny krig, siger hun og påpeger, at de indimellem ser tilfælde på veteraner, som helt mister modet og tager deres eget liv.

Det er umådeligt hårdt for veteraner at skulle kæmpe en erstatningssag, når de har PTSD, siger Ulla Wernberg-Møller, der er chef på afdelingen for Traume- og Torturoverlevere i Region Syddanmark. Video: Anna Underbjerg Mikkelsen

Siden det i 2014 blev nemmere for PTSD-ramte veteraner at få anerkendt sygdommen, har Forsvaret udbetalt erstatninger for omkring én milliard kroner.

I dag får 7 ud af 10 veteraner anerkendt deres erstatningssag. Men tallet er underordnet, mener Mads Pramming, som er en af de advokater, der har ført allerflest erstatningssager for danske krigsveteraner:

- For mig handler det ikke om tal. Det handler om, at sagsbehandlingen er korrekt. Man kan ikke systematisk tilsidesætte, hvad der foregår i sundhedsvæsenet, siger han.

Er det ikke fair, at man skal leve op til nogle kriterier for en diagnose, før man kan få en millionerstatning?

- Det er helt fair, men kriterierne for, hvordan diagnosen skal stilles, det er dem, der ved bedst, der skal bestemme dem, og det er de psykiatriske afdelinger rundt omkring i Danmark.

3,7 millioner kroner i erstatning

TV 2 ville gerne have spurgt Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om, hvorfor de underkender psykiateres PTSD-diagnoser. Men de ønsker ikke at stille op til interview.

I stedet skriver de følgende i en mail:

- Loven kræver, at der er dokumentation for årsagssammenhæng mellem belastningerne på arbejdet og den sygdom, man har, for at vi kan anerkende en sag. Vi vurderer, om de juridiske betingelser for at anerkende en arbejdsskade er opfyldt.

I gennemsnit modtager en PTSD-ramt krigsveteran over 3,7 millioner kroner i erstatning fra Forsvaret. Men for Mette Faurskov er det ikke pengene, der er vigtigst:

- Jeg vil gerne have, at de erkender, at de har et medansvar; at de erkender, at man ikke bare kan sende folk ud i krig uden at tage et ansvar bagefter, siger hun.