Samfund

33 dødsulykker i 2016: Her dør flest på danske arbejdspladser

11 af 33 arbejdsulykker med dødelig udgang i Danmark sidste år skete i landbruget, viser aktindsigt, som Avisen.dk har fået.

Landbruget er det erhverv i Danmark, hvor flest mennesker dør på jobbet. Erhvervet stod for hele 11 af de 33 dødsulykker, der var på danske arbejdspladser sidste år.

Fakta: 33 dødsulykker i 2016

Her er ulykkerne fordelt på brancher.

  • Landbrug og fødevarer: 11
  • Transport: 9
  • Bygge og anlæg: 5
  • Offentlig service: 3
  • Industri: 2
  • Handel: 1
  • Andet: 2

Det viser en aktindsigt, som Avisen.dk har foretaget hos Arbejdstilsynet. Landmændene efterfølges af chaufførerne med ni dødsulykker og byggearbejderne med fem dødsulykker i 2016 som de job, hvor flest mistet livet. Landmændene er voldsomt overrepræsenteret i dødsulykkerne. For kun 1,5 procent af danskere arbejder i landbruget. 

Peter Hasle er professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet. Han forklarer, at der er nogle grundlæggende vilkår i landbruget, der gør det til en farlig branche.

 - Landmænd arbejder med farligt udstyr og store dyr, og så arbejder de også rigtig meget alene. Man har ikke nogen til at hjælpe sig med at vurdere risikoen eller hjælpe en, hvis man kommer til skade, siger han. 

Lone Andersen er viceformand i landbrugets egen brancheorganisation Landbrug og Fødevarer, og hun ser tilbage på dødsulykkerne i 2016 med en stor klump i maven. 

- Det er simpelthen til at få helt ondt i maven over. Hver gang er én for meget, og det her skal vi gøre meget bedre. Vi skal som landmænd se indad og erkende, at vores arbejdsplads er farlig. Det er vores forpligtelse som ledere og ejere af landbrug, at vi påtaler det her og får taget det op som et emne omkring middagsbordet, siger hun til Avisen.dk.

Trampet ihjel af ko

Ulykkerne fra 2016 dækker blandt andet over en ældre landmand, der er blevet trampet ihjel af en ko. En medarbejder på en kvæggård faldt ned i en ajlebeholder og blev kvalt, mens en landbrugsvikar på en svinegård døde i en vådfodertank, fordi en anden medarbejder ved en fejl kom til tænde den, mens han var nede i den. I to andre ulykker, er de dræbte blevet klemt af henholdsvis en motorbør og en fodervogn. 

Faglig sekretær i 3F’s grønne gruppe, Morten Fischer-Nielsen mener, at arbejdsmiljøet simpelthen ikke bliver taget alvorligt nok i landbruget.

 - De mange dødsulykker er dybt frustrerende og viser, at menneske-velfærden har absolut laveste prioritet i landbruget næst efter både indtjening, dyrevelfærd og miljøkrav, og det skal der gøres noget ved nu, siger han. 

Siden januar 2017 har landmænd efter en arbejdsulykke kunne tilkalde hjælp og rådgivning, og der er blevet holdt temadage med landbrugets sikkerhedsbus på landbrugsskoler rundt om i landet. Indsatsen er en del af en ny arbejdsmiljø -strategi og et samarbejde mellem Landbrug-og Fødevarer og branchens organisationer.