16 mishandlede ponyer fundet på gård: Seletøjet var vokset ind i hovedet på dem

Dyrenes Beskyttelse har politianmeldt en gårdejer på det sydlige Lolland for "groft uforsvarlig behandling" af 16 heste.

Magre ponyer med lange, forvoksede hove, hårløse pletter og store sår. 

En henvendelse fra en bekymret borger førte til fundet af i alt 16 vanrøgtede heste på en gård i det sydlige Lolland. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse

- Hestene bar tydeligt præg af lus og lopper med hårløse pletter og mange sår som følge af den ekstreme kløe. Det så meget slemt ud. De var kun skind og ben, siger Yvonne Johansen, som er dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse. 

Dyrenes Beskyttelse politianmeldte med det samme ejeren for overtrædelse af dyreværnsloven.

Ejer politianmeldt

Sammen med Fødevarestyrelsen rykkede Sydsjællands og Lolland-Falster Politi ud på ejendommen, og her vurderede man, at to af hestene var i så dårlig forfatning, at de skulle aflives. 

Dyrenes Beskyttelse kalder det for en "groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling":

- Blandt andet var flere af hestenes grimer (seletøj, red.) alt for stramme. De er ikke blevet skiftet, efterhånden som hestene er vokset, hvilket betyder, at grimerne er vokset ind i hovedet på dem. Det er en helt utilstedelig behandling af dyrene, siger Yvonne Johansen. 

Flere af hestene havde lange, forvoksede hove, hvilket er yderst smertefuldt.
Flere af hestene havde lange, forvoksede hove, hvilket er yderst smertefuldt. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Hestene bar tydeligt præg af lus og lopper med hårløse pletter og mange sår som følge af den ekstreme kløe.
Hestene bar tydeligt præg af lus og lopper med hårløse pletter og mange sår som følge af den ekstreme kløe. Foto: Dyrenes Beskyttelse

Yderligere tre heste i risiko for aflivning

Otte af hestene er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Heraf er yderligere tre heste fortsat i risiko for at blive aflivet, da de kan have kroniske skader på led og ben som følge af længere tids vanrøgt, siger Yvonne Johansen: 

- Men der er også det psykiske. Det er helt tydeligt, at disse heste ikke er vant til menneskelig kontakt. De er sky, bange, og de ryster, bare man rører ved dem. 

Efter påbud fra Sydsjællands og Lolland-Falster Politi skal ejeren nu sørge for, at de resterende heste enten får et ny hjem, bliver aflivet eller får den nødvendige behandling af dyrlæge og smed, så de kan komme sig.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra politiet mandag morgen.