Hjemmefødsler hitter - og det er også til gavn for far

Der ses store stigninger på ønsker om hjemmefødsler overalt i landet. Og det viser sig faktisk, at hjemmefødsler kan gavne både kvinden og manden.

I landsbyen Sunds i Midtjylland er fødslen er lige pĂĄ trapperne. Der er to dage til, at Iben Kiilerich har termin, men veerne er sĂĄ smĂĄt begyndt.

Claus Kiilerich, den kommende far, er begyndt at dække af pĂĄ gulvet, sĂĄ alt er klar til den længeventede fødsel. Parret har nemlig valgt, at fødslen skal foregĂĄ i deres eget hjem, og det er særligt den kommende far glad for: 

- Der vil nok være mere brug for mig herhjemme, end der ville på et sygehus. Det håber jeg da i hvert fald, tilføjer Claus Kiilerich

Hjemmefødsler stiger voldsomt

Parret i Sunds er langt fra det eneste par, der vælger de hjemlige omgivelser, nĂĄr det ventede barn skal til verden. I hele Danmark sker der i disse ĂĄr en stor stigning pĂĄ hjemmefødsler.

Ifølge jordemoder Ann Fogsgaard, der er en af de jordemødre, der rykker ud, nĂĄr par vælger en hjemmefødsel, er hjemmefødslerne specielt gavnlige for den kommende far:

- Det er ham, der kan fylde vand i karet. Det er ham, der kan hente hĂĄndklæderne, og det er ham, der kan sætte kaffe over til jordemoderen. Inde pĂĄ sygehuset har vi lidt mere kliniske rammer, og det gør, at for nogle fædre kan det føles lidt mindre trygt, siger Ann Fogsgaard og tilføjer:

- At faren kan mærke, at han faktisk kan gøre en forskel, er med til, at han også i perioden efter fødslen tager del i arbejdet, hvor han støtter amningen og hjælper til.

Så mange hjemmefødsler er der i din region

Fars ro kan hjælpe mor

I Sunds er Claus Kiilerich forberedt, ogsĂĄ selvom det ventede barn mĂĄske kommer et par dage før planlagt.  

- Jeg har snacks, slik og kiks. Det er klart det hele. Indtil videre føler jeg klart, at det er det bedste valg, som vi har lavet, siger Claus Kiilerich.

Men da veerne begynder at tage til og gøre ondt på Iben, bliver den kommende far dog en anelse mere nervøs, men konstaterer stadig, at han fortsat har det fint:

- Jeg har det egentlig fint nok, men det er hårdt at se hende sådan. Jeg tror ikke, at der går lang tid endnu. Eller det håber jeg ikke, for det er jo hårdt at se hende sådan, siger Claus Kiilerich, mens han skynder sig at hente mere varmt vand til bassinet, hvor Iben skal føde.

Ifølge Ann Fogsgaard har hjemmefødslerne ikke en stor blot betydning for visse kommende fædre, men roen som den kommende far ofte udstrĂĄler ved hjemmefødsler kan ogsĂĄ have en meget gavnlig effekt pĂĄ den fødende:

- Noget af det, der betyder rigtig meget under fødslen for den fødende, er, at man føler sig tryg, og her er faren en rigtig vigtig medspiller. Hvis han kan understøtte det hele, og han ogsĂĄ føler sig tryg, sĂĄ kan man booste hormonet oxytocin, som vi skal bruge, nĂĄr vi danner veer. SĂĄ det er faktisk rigtig vigtigt, at bĂĄde far og mor er trygge, siger Ann Fogsgaard.

I Sunds er fødslen gĂĄet som den skulle, og Iben og Claus Kiilerich er blevet forældre til en lille pige. 

- Jeg manglede ikke noget. Jeg synes bare, det var rigtig godt, siger den nybagte far.

Parret er blevet fulgt af TV Midtvest - se optagelserne over artiklen.