Samfund

Nye tider på universitet: Ansøgere skal i dag gennem timelang test

Syddansk Universitet vil fordoble sit optag af kvote to-ansøgere. Derfor er 5.000 ansøgere i dag til en optagelsesprøve.

Med svedige håndflader, et bankende hjerte og en computer under armen står omkring 5.000 unge mennesker klar.

Fælles for dem alle er, at de i dag skal testes i deres studiefærdigheder på Syddansk Universitet (SDU). 

I tre til fem timer skal kvote to-ansøgerne - dem der ikke nødvendigvis har karaktergennemsnittet, der kræves -  knokle for at komme ind på deres drømmestudie. Årsagen er, at ledelsen på SDU ikke mener, at et karaktergennemsnit siger alt.

 - Vi gør det for at skabe et bedre match mellem den studerende og den uddannelse, de ønsker at komme ind på, har Syddansk Universitets rektor, Henrik Dam, tidligere sagt til TV 2.

Ud af de nye studerende skal 25 procent af dem være kvote 2-ansøgere. I 2014 udgjorde det 11 procent.

Målet at finde de mest motiverede

Det er første gang, at et universitet i Danmark tester kvote to-ansøgerne på næsten alle deres uddannelser, fordelt på universitetets fem fakulteter.

Fakta om testbaserede optag på SDU

  • SDU bliver de første herhjemme, der i så stort omfang tester kommende studerende.
  • Testen, som benyttes, er udviklet i Australien og har været anvendt på SDU siden 2008.
  • Testen skal vurdere ansøgerens samlede potentiale.
  • I alt indfører SDU i 2017 test og samtaler på 60 bacheloruddannelser.
  • Ansøgere kan fortsat komme ind på alene deres karaktergennemsnit - men der vil ikke være ligeså mange ledige pladser som tidligere, fordi de er optaget af ansøgere, som er kommet ind via karaktergennemsnit, test og samtaler.

Kilde: SDU

I alt er der tale om 60 bacheloruddannelser, herunder eksempelvis psykologi, idræt, medicin, jura og statskundskab.

Ansøgerne skal besvare mellem 95 og 150 spørgsmål, og senere vil de blive interviewet af SDU's undervisere.

Klaus Rose, der er formand for Syddanske Studerende, er glad for, at universitetet kigger på de unges kompetencer i stedet for udelukkende deres karaktergennemsnit. Han mener, at testen åbner op for, at ansøgere kan forbedre sig i forhold til deres snit fra deres ungdomsuddannelse.

- Når der kommer 5 til 7000 ansøgere i dag, som gerne vil igennem en kvote to, så er det fordi, at der er mange studerende, der har en interesse for at vise, at deres kompetencer er til at komme ind på en uddannelse. De bliver måske lidt tabt i det nuværende system, siger han til TV 2.

Klaus Rose håber, at universitetet vil indføre test og samtaler på samtlige uddannelser.

- Vi synes, det er den rigtige måde at optage studerende på, siger han.

Chef for Danmarks Evalueringsinstituts enhed for videregående uddannelse, Jakob Rathlev, er også positiv stemt overfor SDU's nye optagelsesmetode.

- Det er alletiders, at SDU flytter grænserne for, hvordan man kan optage unge mennesker på videregående uddannelser. Og de gør det endda på en enorm grundig måde. Så der er ingen tvivl om, at de er nogen af de førende inden for det her felt, siger han til TV 2.

Chef for Danmarks Evalueringsinstituts enhed for videregående uddannelse, Jakob Rathlev, er positiv stemt overfor SDU's nye optagelsesmetode. Video: Jane Bruun Elkjær

SDU-metode halverer frafaldet

Tests og samtaler er dog på SDU ikke helt nyt. Allerede tilbage i 2008 indførte man ordningen på medicinstudiet, og det har vist sig at være en god ide. Ifølge Henrik Dam har universitetet gode erfaringer med test og samtaler.

- Vi har næsten halveret frafaldet på medicinstudiet, siger Henrik Dam.

Der er dog intet specifikt mål for, hvor meget man ønsker at nedbringe frafaldet på de studieretninger, der nu bliver omfattet af de nye optagelseskrav.

Vores opgave er at finde dem, der er mest motiverede og de bedste.

Annette Lund, studiechef

Ingen af weekendens ansøgere skal dog frygte at dumpe testen. Resultatet vil i stedet blive brugt til at rangere dem og dermed indgå i den samlede vurdering, når de forskellige studier optager næste års studerende.

- Vores opgave er at finde dem, der er mest motiverede og de bedste. Og så kan testen også give den enkelte et billede af, hvad vi forventer af dem, siger studiechef på SDU, Annette Lund, til Ritzau.

På sigt forventer SDU at indføre tests og samtaler for alle, der skal optages på en bacheloruddannelse.