Er det her lykken for parforholdet?
En urolig sengepartner kan være dårligt for nattesøvnen og gøre os trætte, uoplagte og med tiden også småsyge.
Dobbeltsengen er ikke nødvendigvis lig med lykke, i hvert fald ikke hvis man spørger sexolog og journalist Sara Skaarup.
- Hvis man altid ligger ved siden af hinanden, også når man er sur eller trænger til alenetid, så er samværet i sengen ikke længere et dejligt tilvalg, men en vane, skriver hun i dagens Politiken.
Det er ikke alene samværet i sengen, der kan være et problemer. Hvis ens sengepartner også fylder for meget eller sover meget uroligt, og dét forstyrrer ens nattesøvn, vil det også gå ud over ens hverdage.
For søvnen er alfa og omega, når det kommer til, hvordan vi har det, forklarer Jan Ovesen, der er specialist i søvnmedicin, konsulent og foredragsholder.
- Søvnen er så vigtig, fordi hjernen restituerer om natten. Søvnen gør, at hjernen er topform, når den er veludhvilet. Det gælder også vores kognitive funktioner, og de funktioner har tidligere været meget vigtige for overlevelsen, siger han og tilføjer:
- Tidligere på savannen skulle vi hele tiden vurdere, om vi var i sikkerhed, eller om vi kunne hvile og spise. I dag vurderer vi stadig hele tiden vores omgivelser. Vi kigger os omkring og vurderer, hvad der sker de næsten par sekunder, og hvordan vi skal opfører os og reagere på de indtryk, vi får.
Dårlig søvn gør os uoplagte
Bliver man forstyrret i løbet af natten af en sengepartner, der taler i søvne, eller hyppigt står op for at gå på toilettet, vil det få betydning for resten af dagen. På sigt kan man ligefrem blive småsyg.
- Hvis hjernen er træt, så er man sløv, og så reagerer man langsomt, og man er ikke så hurtig i forudsigelsen. Man er heller ikke så innovativ og ser ikke så nemt ’forbindelserne’. Man kan også blive irritabel, og man har mindre overskud, siger Jan Ovesen.
Han mener, at det i et videnssamfund er det "virkelig vigtigt", at man er veludviklet.
- For hvis ikke man er, så glider samarbejdet ikke så nemt. Hvis du virkelig sover dårligt nat efter nat, så kan det også godt hæmme dit immunforsvar en smule. Det er ikke voldsomt, men man vil ikke føle sig helt på toppen, og man kan godt få lidt forkølelse eller småinfektioner, siger Jan Ovesen.
Meget individuelt fra par til par
Det er dog ikke ensbetydende med, at alle par med fordel kan erstatte dobbeltsengen med to enkeltmandssenge.
For det er ikke alle, som vil opleve negative effekter af at sove sammen med en snorkende eller urolig partner.
- Nogen vil være meget følsømme overfor eksterne partnere, og de vil blive meget forstyrret i deres søvn. Andre er mere tolerant og bliver slet ikke forstyrret, mens en tredje gruppe måske godt kan lide, at der ligger én ved siden af, som er lidt urolig. Det kan give dem tryghed og ro, og de vil måske sove dårligere, hvis de sover alene, fortæller Jan Ovesen.