Samfund

Ægtepar har sovet hver for sig i 50 år: - Men vi har altid ligget oven på hinanden

Flere eksperter peger på, at det kan være sundt for parforholdet at sove hver for sig. Finn og Irene Jørding har haft separate soveværelser i 50 år.

- Det er sgu gået meget godt.

Den 74-årige pensionist Finn Jørding er klar i spyttet, når han skal forklare, hvorfor han og hustruen Irene igennem hele ægteskabet har sovet hver for sig.  

- Vi har altid ligget oven på hinanden – altså med en etage imellem os - og i år har vi guldbryllup, siger han. 

Et langt arbejdsliv med elektronisk databehandling og hjemmesidedesign har betydet lange dage for Finn Jørding - og somme tider har han arbejdet til langt ud på natten. Så for at undgå at forstyrre hustruen, indførte de i sin tid separate soveværelser, fortæller han. Finn på første sal, og Irene i stuen. 

- Der er også andre fordele ved det. For eksempel skal vi ikke høre på hinandens snorken. Nu vil jeg ikke stå og sige, at min kone snorker, men det gør jeg altså, siger han og griner. 

Sexolog: Sundt for forholdet

Finn og Irene er ikke alene om at have hver sin seng. En undersøgelse på tv2.dk, hvor mere end 6600 danskere har stemt, viser, at 16 procent sover hver for sig.

Og det kan have visse fordele for parforholdet, mener sexolog Sara Skaarup. 

Det hjælper på tiltrækningen, når der kommer en smule afstand i forholdet,

Sara Skaarup, sexolog

- Det hjælper på tiltrækningen, når der kommer en smule afstand i forholdet en gang i mellem. I stedet for, at man altid ligger op og ned ad hinanden – også når man er småsur eller forkølet, siger hun. 

Selv overvejer hun også at indføre to soveværelser i hjemmet. Faktisk har hun allerede taget snakken med sin mand om det. 

- Vi kan jo stadig besøge hinanden, lige så ofte vi vil, siger hun. 

Flere søvnfordele

Også søvnforskningen peger på visse fordele ved at sove hver for sig. 

Bliver man forstyrret i løbet af natten af en sengepartner, der taler i søvne eller hyppigt står op for at gå på toilettet, kan det få betydning for resten af dagen. På sigt kan man ligefrem blive småsyg, siger specialist i søvnmedicin, Jan Ovesen: 

- Søvnen er så vigtig, fordi hjernen restituerer om natten. Hvis hjernen er træt, så er man sløv. Man kan også blive irritabel, og man har mindre overskud, siger Jan Ovesen. 

Søvnforsker Michael Rasmussen kalder det ligefrem for en ´trend' inden for søvnvaner.

Vi har solgt vores hus, og vi leder efter en lejlighed, og så vil vi gerne forsøge at sove sammen.

Finn Jørding, pensionist

- I dag lever vi ofte lidt forskelligt, i forhold til hvornår vi går i seng – også i forhold til snorkende partnere og lignende - og derfor kan man se trenden i stort set hele verden, siger Michael Rasmussen og fortæller, at især kvinder ønsker at få eget soveværelse for at undgå søvnforstyrrelser. 

På jagt efter fælles seng

Tilbage hos ægteparret Finn og Irene Jørding skal det dog snart være slut.

Efter snart 50 år flytter parret sammen i ét soveværelse. De har nemlig solgt deres hus. 

Derfor er de taget i IKEA for at købe en fælles seng. 

- Vi har solgt vores hus, og vi leder efter en lejlighed, og så vil vi gerne forsøge at sove sammen. Man kan sige, at vi starter forfra, siger Finn Jørding og slutter: 

- Og nu er der jo kommet så mange metoder til at behandle problemer med snorken, så vi starter på en frisk.