Samfund

Voldsom kritik af nyt TV3-program: Katastrofalt og fuldstændig uetisk

Programmet, hvor danske kendisser fedes op for at tabe sig igen, får heftig kritik fra flere kanter.

Katastrofalt. Fuldstændig uacceptabelt. Stigmatiserende. Diskriminerende. En udnyttelse af ytringsfriheden.

Dommen er benhård. Overlæge og ekspert i overvægt Jens-Christian Holm er mildest talt ikke begejstret for TV3-programmet ’Min fede træner’, der havde premiere på kanalen onsdag.

I programmet skal bloggeren Mascha Vang, vejrvært og model Sara Maria Franch-Mærkedahl, personlig træner Kira Eggers og tidligere tennisstjerne Frederik Fetterlein på 12 uger tage så meget som muligt på i vægt. Når det er gjort, skal de så forsøge at smide de ekstra kilo igen – sammen med en overvægtig dansker, der har meldt sig til programmet.

Det har fået både sociale medier og nu også ekspert i overvægt Jens-Christian Holm helt op i det røde felt.

- Programmet er fuldstændig uetisk. Man tager raske mennesker og gør dem overvægtige, hvorved de risikerer fremtidige sygdomme, som programmet tydeligvis ikke har forstået. Man bruger realitystjerner, som ikke har særlig begreb om, hvad det hele handler om, siger Jens-Christian Holm til TV 2 og fortsætter:

- Og så skal de hjælpe nogle mennesker på 140 kilo, som angiveligt har en række overvægtsrelaterede komplikationer, såsom forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, fedtlever, type-2 sukkersyge og en række andre sygdomme. Jeg synes, det er uetisk overfor realitystjernerne, at de skal tage på overfor patienterne, der ikke får den rigtige behandling. Alt i alt synes jeg bare, at det er sort.

TV 3 får kritik for nyt program, hvor fire kendisser blandt andet skal tage på med vilje. Video: Christina Toustrup Eriksen

Jargonen er nedværdigende

Kenneth Kristensen, TV3’s programdirektør, kan ikke nikke genkendende til kritikken.

- Det er en tilsnigelse at sige, at realitystjernerne ikke har en klap begreb på det, de foretager sig her. De er alle sammen mere eller mindre direkte eller indirekte været vant til at leve af deres krop – én af dem, Kira, lever faktisk af at hjælpe danskere, der gerne vil ned i vægt (som personlig træner red.). Derudover har vi jo eksperter med på sidelinjen, som er klar til at bistå med råd og vejledning, siger Kenneth Kristensen.

Men det svar er overlæge og ekspert i overvægt Jens-Christian Holm ikke tilfreds med, for foruden en manglende forståelse for det at være overvægtig, beskylder overlægen programmet for at slå en helt forkert tone an.

- Prøv at lyt til titlen - ’Min fede træner’ – det er stigmatiserende, det er diskriminerende, det er nedværdigende. Det er meget udstillende. Når jargonen ikke er i orden, så giver du jo folk skylden for deres eget problem. Det er, fordi man ikke har forstået, at overvægt er en kronisk sygdom, siger Jens-Christian Holm.

Han kalder også indledningen af programmet, hvor de fire kendisser mæsker sig i usunde sager, for stærkt stigmatiserende.

- En hån mod os overvægtige

Overlægens pointer er noget, der vækker genklang på TV3’s facebookside, hvor der er blevet lagt et klip op fra programmet. Her falder ’Min fede træner’s fremstilling af overvægtige mange facebookbrugere for brystet.

- Jeg kommer aldrig til at se dette program. Synes virkelig, at det er så usmageligt et program og en direkte hån imod os, der vejer mere end 10 kilo for meget, som de skal tage på. 10 kilo er for helvede ingenting på deres små kroppe. Men hvis de nu tog 30-40 kilo på, kunne det være, at man ville overveje at se det. Men kun overveje, skriver Mette Christophersen på TV3’s facebookside.

Mia K. Lading stemmer i og skriver blandt andet:

- TV3 - at I vil være bekendt at negligere årsagssammenhænge bag overvægt på den måde og latterliggøre mennesker, som kæmper med et mange-facettet problem. Det er noget af det mest diskriminerede jeg længe har været vidne til!

Skal nedbryde fordomme

TV3’s programdirektør mener dog ikke, at programmet forsimpler det at være overvægtig. Tværtimod.

- Èn ting er indhold, en anden er indpakning. Vi er altså TV3, og vores indpakning er gerne lidt mere farvestrålende. Det står vi gerne ved. Men programmet handler om fordomme, forklarer programdirektør Kenneth Kristensen og uddyber:

- Det faktum, at de kendte skal tage på, er blandt andet for at rokke ved de fordomme om, at det bare handler om at komme ud og løbe fem kilometer eller ikke drikke for meget rød cola, men vand i stedet for. Tingene er ikke så enkle. Det er jo blandt andet derfor, at de kendte skal tage på, siger han.

Overlæge Jens-Christian Holm blev i sin tid spurgt, om han ville agere ekspert i programmet, men det takkede han pænt nej til. Han anerkender, det kan tjene det formål at rykke ved nogle fastgroede fordomme. Alligevel overvejer han i dag at lægge sag an for at gøre sin pointe helt tydelig.

- Det der bliver sagt og gjort på TV3 går direkte imod Lægeforeningens etiske regler om, hvordan man bør opføre sig overfor patienter, respektere patienter og ikke mindst beskytte deres rettigheder i samfundet, hvilket, jeg synes, bliver brudt på alle leder og kanter her.

- Det er i ly af ytringsfrihed, at man laver, hvad jeg kalder en bevidst manipulation for at opnå seertal på en meget fællesnævner-agtig måde, slutter Jens-Christian Holm.